Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn se 2015 oženil s Thajskou. Svatba byla v Čechách. Potom žili v Austrálii. Nyní je syn zpátky v Čechách, 06/2019-12/2019. Snacha je stále v Austrálii. Uvažují o rozvodu. Děti nemají. Prosím, doporučte postup. Oba s rozvodem souhlasí.

ODPOVĚĎ:
Příslušnost a pravomoc soudu k rozhodnutí o rozvodu manželství s cizincem upravuje zákon č. 91/2012 Sb. o mezinárodním právu soukromém. Ten v § 47 odst. 1 říká, že: Nestanoví-li mezinárodní smlouva nebo přímo použitelný předpis Evropské unie něco jiného, stačí k založení pravomoci českých soudů k řízení o rozvodu manželství, jestliže je jeden z manželů státním občanem České republiky nebo jestliže žalovaný má v České republice obvyklý pobyt. Pokud je Váš syn občanem České republiky, může rozvod proběhnout v České republice podle českého právního řádu.
Jestliže oba s rozvodem souhlasí, bude se pravděpodobně jednat o tzv. nesporný rozvod (rozvod dohodou). V takovém případě bude zapotřebí soudu společně s návrhem na rozvod manželství předložit také dohodu o úpravě majetkových poměrů, bydlení a případného výživného pro dobu po rozvodu – jedná se tedy především o vypořádání společného jmění manželů (SJM). Dohoda o vypořádání majetku (SJM) musí být písemná a musí obsahovat úředně ověřené podpisy obou manželů.
Podle § 383 zákona o zvláštních řízeních soudních je pro rozvodové řízení místně příslušný ten soud, v jehož obvodu mají nebo měli manželé poslední společné bydliště v České republice, bydlí-li v obvodu tohoto soudu alespoň jeden z manželů. Není-li takového soudu, je příslušný obecný soud manžela, který nepodal návrh na zahájení řízení, a není-li ani takového soudu, obecný soud manžela, který podal návrh na zahájení řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.