Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

03/2020 jsem se odstěhoval od přítelkyně, se kterou máme 12 letého syna. Jsem zapsán v jeho rodném liště jako otec, ale nebyly jsme manželé. Do doby než jsem se odstěhoval, jsme žili jako rodina, takže jsem hradil z větší části všechny náklady na domácnost, jídlo, dovolené atd.

Bývalá přítelkyně mi teď vyhrožuje, že bude soudně vymáhat zaplacení alimentů zpětně, nejlépe od narození našeho syna. Může se toto stát? Má na to právo? Když jsme dříve společně žili, samozřejmě mě nenapadlo si schovávat účty atd. Co jsem vše hradil za celou rodinu. Moc děkuji za info. Libor.

 

ODPOVĚĎ:
Obecně lze výživné vymáhat tři roky zpětně (od podání návrhu k soudu), ovšem za předpokladu, že spolu rodiče nežijí, případně pokud jeden z rodičů neplní vyživovací povinnost dobrovolně. Není tedy možné vymáhat výživné za dobu od narození syna. U případného soudního řízení by pak Vaše bývalá přítelkyně musela prokázat, že jste na výživu syna nijak nepřispíval přestože jste žili společně v jedné domácnosti, což by dle mého názoru bylo poněkud problematické. Vaše úhrady za domácnost lze prokázat i výpisy z účtu, případně svědeckými výpověďmi příbuzných o tom, že jste žili jako rodina a oba jste se podíleli na hrazení nákladů domácnosti, tedy i na výdajích za syna.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.