Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci podat žádost k soudu ohledně stanovení styku se svým synem tzn. které dny si ho budu moct brát. S jeho matkou, moji bývalou manželkou, nejsem schopný se rozumně domluvit, protože mi syna dává jen když ona potřebuje hlídaní či když je nemocný. Moji současnou partnerku nerespektuje a uráží.

A nebál bych se říct, že syna štve proti mé přítelkyni. Syna mi teď poslední měsíc (červenec 2022) nechtěla ani dát, pokud budu se svou současnou partnerkou. Přitom má přítelkyně syna hlídala za přítomností otce a poté i exmanželka děkovala. Když jsem své exmanželce řekl, že si chci styk se synem určit soudně, vyhrožovala mi, že použije proti mně záznam u policie, která musela ke mně na byt přijet, když jsme se s přítelkyní nepohodli. Syn je u mě spokojený a vždy se na nás těší. Chci se zeptat jaké mám možnosti. A co vše by bylo nutné splnit a doložit při žádosti o vzetí syna do mé peče.

 

ODPOVĚĎ:
Na pravidelný styk se svým synem máte samozřejmě právo a Vaše exmanželka naopak nemá právo Vám ve styku se synem bránit. Dokud ale nebude styk se synem upraven soudním rozhodnutím, bude obtížné prokázat, že Vám exmanželka styk neumožňuje nebo že Vám ve styku se synem brání. Pokud dohoda s exmanželkou není možná, podejte k okresnímu soudu v místě synova bydliště návrh na určení styku se synem. V návrhu uveďte, jak často - v které dny (víkendy) od kolika do kolika hodin - se chcete se synem vídat. Doporučuji také navrhnout úpravu styku o jarních a letních prázdninách, Vánocích, Velikonocích apod. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní služby ve větších městech. Bezplatné právní služby často nabízejí také oblastní charity. Soud poté vyzve Vaši exmanželku k vyjádření a následně vydá rozhodnutí, kterým stanoví styk se synem. Toto rozhodnutí bude muset Vaše exmanželka respektovat, syna na styk s Vámi vždy řádně připravit, ve stanovenou dobu Vám syna předat a zase ho od Vás převzít zpět. Pokud by Vám exmanželka bezdůvodně trvale či opakovaně bránila ve styku se synem, podle § 889 nového občanského zákoníku je takové chování důvodem pro nové rozhodnutí soudu o tom, který z rodičů má mít dítě ve své péči,
Obdobným způsobem - tedy podáním návrhu k okresnímu soudu v místě synova bydliště - je zapotřebí postupovat i tehdy, pokud chcete požádat o svěření syna do Vaší výlučné péče. V návrhu dobře zdůvodněte, proč se domníváte, že je v synově zájmu, aby soud změnil své původní rozhodnutí a svěřil syna do Vaší péče místo péče matky. Vzory tohoto návrhu opět najdete na internetu nebo Vám s jeho sepsáním bezplatně pomůžou pracovníci občanských poraden či oblastních charit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.