Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se Vás zeptala, jak mám postupovat proti synovu rozhodnutí, bránit mi ve styku s vnučkou (věk 1/2 roku). Zákaz z jeho strany platí od 11.11.2019, protože se dozvěděl, že jsem si po rozvodu našla přítele se dvěma dětmi ve své péči. Načež mi začal syn (26 let) vyhrožovat a být sprostý na adresu přítele, kterého nikdy neviděl.

Vadí mu, že je přítel mladší a má děti. Beru to tak, že se nedokáže smířit s tím, že mám právo na svůj osobní život. Avšak toto nemusí řešit přes zákaz styku s vnučkou. Dcera (20 let) se také postavila na jeho stranu a přestala se se mnou stýkat po návštěvě u mého syna (dcera o příteli věděla už 3 týdny a normálně jsme spolu komunikovaly). Chci být v kontaktu s vnučkou a nevěsta poslouchá mého syna, takže také brání styku s vnučkou. Jsem ochotna toto řešit i soudní cestou, domluva není možná. Děkuji za odpověď, Anita.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 927 občanského zákoníku mají právo stýkat se s dítětem osoby příbuzné s dítětem, ať už blízce či vzdáleně, jakož i osoby dítěti společensky blízké, pokud k nim dítě má citový vztah, který není jen přechodný, a pokud je zřejmé, že by nedostatek styku s těmito osobami pro dítě znamenal újmu. Také dítě má právo stýkat se s těmito osobami, pokud tyto osoby se stykem souhlasí.
Jako babička tedy máte na styk s vnučkou právo. Doporučuji tedy ještě jednou požádat vašeho syna, aby Vám umožnil styk s vnučkou dobrovolně s tím, že pokud Vám nevyhoví, vynutíte si styk s vnučkou soudní cestou. Jestliže dohoda se synem nebude možná, nezbude Vám bohužel opravdu nic jiného, než podat k okresnímu soudu v místě bydliště vnučky návrh na určení styku s vnučkou. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.