Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřeboval bych poradit, jak postupovat v mé situaci. Mám syna a dceru z předchozího vztahu. Syn Daniel se narodil 19.10.2009 a dcera Diana 19.1.2016. V lednu po narození mé dcery Diany, mě její matka, má bývalá přítělkyně vyhodila na ulici, protože jsem dělal problémy. Díky své matce jsem se vrátil zpět do Anglie, kde jsem dříve žil 8 let. V Anglii jsem poznal svoji nynější přítelkyni, se kterou mám také dvě děti.

V srpnu 2016 jsem byl navštívit své první dvě děti v České Republice, platil jsem řádné výživné (avšak jen na syna Daniela, na dceru Dianu nemám uznané otcovství) posílal jsem bývalé přítelkyni peníze, když potřebovala, posílal jsem oběma dětěm peníze na dárky a také velkou finační část posílala i moje matka. Jak jsem je navštívil, vše probíhalo v pořádku, můj syn se mnou chtěl neustále být, bral jsem ho na výlety s mojí přítelkyní, se kterou si také dobře rozuměli.
Ovšem potom z ničeho nic, matka Daniela mi výslovně zakázala se se synem stýkat. Po měsíci stráveném v ČR jsem se opět vrátil do Anglie.
Po 2 měsících jsem odjel do Irska, s přítelkyní, kde jsme žili a narodila se nám tam první dcera Nicole. 3 měsíce po porodu, v říjnu 2017 jsem odletěl za dětmi do Čech, vše bylo naprosto v pořádku, stále jsem hradil výživné tak jak jsem měl, děti dostávaly dárky, finanční částky, a také na Vánoce jsem jim společně s mojí matkou poslal 5000 Kč. Ovšem tyto peníze matka nezletilých dětí využila ke svému prospěchu a hradila jimi nájemné.
Výživné jsem platil dále pořád stejně, až do dubna 2018 kdy jsme se s přítelkyní vrátili do ČR. Žiji zde už rok 06/2018-06/2019), chodím do práce, narodila se nám tu druhá dcera Natálie. Splatil jsem si velkou část dluhů, cca. 100 tisíc Kč, které mi byly strhávány exekučně.
Svého syna jsem si po návratu mohl brát k sobě domů, vždy u mě byl rád, a často brečel že nechce domů ke své matce. Svou dceru Dianu jsem vídal jen na krátké chvíle v místě jejího bydliště. Matce nezl. Daniela, se nelíbilo, že Daniel chce být stále u nás, můj syn byl ve stresu, nevěděl co se děje. Je to stále ještě dítě, a je navedený od své matky, která o mě neustále špatně mluví, nadává a uráží mne, i když již žiji spořádaným životem.
Své děti miluji z celého srdce, a tato situace mě velmi trápí. Načež vznikla situace se stejným scénářem, kdy mi syna opět výslovně zakázala vídat, i přes jeho vůli. Ona u soudu řekla, že prý syn si stěžoval, že jsem se mu dostatečně nevěnoval, že jsem si ho nevšímal, že jsem si všímal jen své přítelkyně, což pramení z její žárlivosti, sama moje přítelkyně byla svědkem, že jsem si zde se svým synem hrál, stavěli jsme lego, jezdili na výlety po okolí, grilovali jsme, hráli jsme hry, kdyby to bylo jak říká ona, proč se tedy Daniel nikdy nechtěl vracet domů? také bych mohl říci, že jeho matka na něj jen neustále křičí, bije ho při dělání domácích úkolů a když neposlouchá. To mi řekl on sám. Poslední návštěva proběhla v květnu, od té doby jsem syna u sebe neměl, dále ke mě nemohl jezdit. Matka Daniela sama říkala, že moji přítelkyni Daniel má také rád, že o ni hezky mluví, doslechl jsem se, že syn říkal, že by chtěl žít se mnou, od té chvíle jsem ho vídat nemohl. Vždy když jsem si pro syna přijel, byl zanedbaný a nosil stejné oblečení třeba i druhým rokem. Několikrát jsem mu byl koupit nové a i novou obuv. Oblečení, které má ode mne nosí doteď. Od května posílám výživné pouze 500 Kč. K narozeninám můj syn Daniel dostal co si přál, a to byl segwai, v hodnotě 5000 Kč, který dostal ode me a od mé matky, jeho babičky. I moje matka mu nesčetněkrát poslala jednorázově třeba 1000 Kč, když si o to řekl. V penězích nikdy problém nebyl, dokud mi matka nezletilého Daniela, nepřestala syna dávat.
K Vánocům 2018 dostal co si přál, to bylo lego v hodnotě 1000Kč, a také dcera Diana dostala dárky, přítelkyně jim ty dárky zabalila a já jsem jim je odvezl. Víte, já už nevím co mám dělat, zažádal jsem o upravení styku otce s nezletilým, to však nedopadlo dobře, protože syn mě vůbec nechce vídat, mluví o mě stejně špatně jako jeho matka.
Dcera Diana mě naposled viděla, a chtěla za mnou jít, ale víte co řekla, že nemůže jinak ji máma bacá. To mi řekla moje tříletá dcera. Dříve jsem ji mohl vzít aspoň do parku na houpačky, a chvíli si s ní pohrát. Žádal jsem o snížení výživného, na oněch 500Kč, ale neprošlo to, moje výplata činí 22000, - nájemné platím 14000, - přítelkyně bere rodičovský příspěvek 7500, avšak je v insolvenci, kterou si hradí sama. Já splácím ještě pokutu necelých 8 tisíc, měsícně po 600Kč, platím povinné ručení 1x za 3 měsíce 2500, - žádné příspěvky na bydlení nepobíráme, a jsem v situaci kdy nemohu platit synovi 2500, - každý měsíc, nebýt mé matky, která mi finančně pomáhá tak opravdu nevyžijeme na měsíc, uvažuji o odchodu zpět do ciziny, kde bych vydělal dostatek peněz... Moje děti vídat nemohu, ony o to zřejmě už nestojí, i když vím, že vše je jen na matce nezletilých, kdyby dokázala pochopit, že každý máme svůj život, i ona už má partnera déle jak rok, avšak on je celou dobu nezaměstnaný, tak mohlo být vše lepší, ale je velmi žárlivá, a nesnese pomyšlení, že by dětěm u mě bylo dobře. Mám schované veškeré konverzace, ve kterých mě sprostě uráží, vyhrožuje, že děti nikdy už neuvidím, že děti uvidím jen přes jeji mrtvolu atd. Kdybych byl sám, a nikoho neměl, asi by to problém nebyl, nedokáže snést, že žiji s někým jiným a že s někým jiným mám i rodinu, ale kdyby můj vztah s ní byl plnohodnotný tak jsem nemusel dělat problémy, ona by mě nevyhodila a vše mohlo být dobré. Na druhou stranu vím, že Daniel ty peníze potřebuje, už je větší, má výdaje spojené se školou, a podobně. Ale já jí odmítám dávat k rukám nějaké peníze, protože ona je investuje do svých potřeb, z peněz které jsem jí zasílal z Irska, si například nechala udělat tetování, místo aby dětem koupila oblečení, na které ty peníze byly určeny. Nevím co dělat, ani kam se obrátit, proti soudnímu rozhodnutí bych rád podal odvolání, ale nevím jestli mi je to k něčemu platné. Hrozně mě to mrzí, že moje děti o mě nestojí, jen proto že jsou zmanipulované matkou a její rodinou, víceméně je to rodina, kde je slušné slovo sprosté slovo, a obyčejná domluva není z jejich strany možná, několikrát jsem se o to pokoušel ale neuspěl jsem, vždy to skončilo velkou hádkou. Prosím, pokud víte o nějakém řešení, nebo o nějakém nápadu, jak tuto situaci řešit, prosím poraďte mi, jsem vážně už bezradný a zoufalý. Děkuji, Michal

 

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost vůči dítěti trvá ze zákona do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. To platí bez ohledu na to, zda se s dítětem (dětmi) stýkáte či nikoliv. Přestat platit (nebo platit nižší) výživné proto, že Vám matka neumožňuje styk s dětmi, tedy není dobrým řešením. Pokud je výživné stanoveno soudním rozhodnutím a Vy ho přestanete hradit (nebo ho budete hradit v nižší než stanovené výši), může na Vás matka dětí následně podat trestní oznámení pro zanedbání povinné výživy nebo dokonce vymáhat dlužné výživné exekučně. Pokud se stanovenou výživného nesouhlasíte, můžete se samozřejmě proti rozhodnutí soudu odvolat nebo podat novou žádost, pokud lhůta pro odvolání už uplynula. Při žádosti o změnu výše výživného soud vždy posuzuje odůvodněné potřeby dítěte a také celkové sociální a majetkové poměry obou rodičů. Považuji ale za nepravděpodobné, že by Vám s příjmem 22 000 Kč čistého (o příjmu matky dětí se nezmiňujete) stanovil soud výživné pouze ve výši 500 Kč měsíčně.
Jako otec ale samozřejmě máte na styk se synem Danielem právo (u dcery Diany je situace jiná, neboť jak sám uvádíte, v tomto případě není určeno Vaše otcovství). Ve svém dotazu pouze uvádíte, že jste zažádal o úpravu styku s nezletilým, ale že to „nedopadlo dobře“, aniž byste uvedl nějaké podrobnosti například odůvodnění soudu, proč styk s Vaším synem nebyl stanoven. Paragraf 891 odst. 2 občanského zákoníku říká pouze tolik, že: Je-li to nutné v zájmu dítěte, soud omezí právo rodiče osobně se stýkat s dítětem, anebo tento styk i zakáže. Domnívám se ale, že k úplnému zákazu styku by musel mít soud opravdu velmi vážný důvod (například podezření z týrání, sexuálního zneužívání, zanedbávání apod.). Bez znalosti bližších informací Vám mohu doporučit jen podání odvolání nebo nového návrhu na určení styku. V odvolání nebo novém návrhu uveďte všechny podstatné skutečnosti, zejména popište průběh Vašich předchozích styků se synem, to, že syn dříve uváděl, že chce žít s Vámi, jako důkaz můžete navrhnout například také výslech Vaší přítelkyně, která Vám tyto informace může dosvědčit. Můžete samozřejmě také uvést informace o tom, že dle Vašeho názoru dochází ze strany matky k manipulaci dětí proti Vám.
Co se týče Vaší dcery Diany, zde je situace jiná. Vzhledem k tomu, že Vaše otcovství vůči dceři není určeno, nemáte sice vůči dceři vyživovací povinnost, ale nemáte ani ze zákona právo na styk s dcerou. Pokud byste tuto situaci chtěl změnit, musel byste nejprve podat k soudu návrh na určení otcovství. Soud by pak pravděpodobně nařídil provedení testů DNA. Pokud by Vaše otcovství bylo prokázáno a následně potvrzeno soudem, měl byste vůči dceři vyživovací povinnost, ale také právo se s dcerou stýkat – mohl byste podat k soudu návrh na určení styku s dcerou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.