Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dobrý den, jsem rozvedený a bývalá manželka má v péči mého syna. Styk byl upraven soudem, kde v rozsudku je napsáno, že matka je povinna dítě řádně připravit na styk s otcem. Co znamená, že je povinna ho připravit? Se synem se učím a matka mi odmítá předat jeho zápisníček s úkoly, učebnice a sešity.

Dává mi pouze to, co ona uzná za vhodné, většinou je to pouze angličtina, a nedává mi to, co já bych se synem chtěl probrat. Mám nárok na to, aby mi matka předávala veškeré informace, co se týče domácích úkolů, učebnic a sešitů? A taky mi odmítá dávat osobní věci syna, když jede na tábor. Že si to mám koupit sám. Patří to mezi přípravu syna na styk, nebo si to mám obstarávat sám? Jak se proti tomu bránit? Nejde o střídavou péči, ale pouze dva víkendy v měsíci a každé úterý a čtvrtek. Děkuji za odpověď. Děkuji, Jakub

ODPOVĚĎ:
Osobní styk rodiče s dítětem upravují § 887 – 891 nového občanského zákoníku. Dle § 888 platí, že rodič, který má dítě v péči, je povinen dítě na styk s druhým rodičem řádně připravit, styk dítěte s druhým rodičem řádně umožnit a při výkonu práva osobního styku s dítětem v potřebném rozsahu s druhým rodičem spolupracovat. Paragraf 890 nového občanského zákoníku pak říká, že rodiče jsou povinni si vzájemně sdělit vše podstatné, co se týká dítěte a jeho zájmů.
Řádná příprava dítěte na styk však není v novém občanském zákoníku ani v jiném právním předpise konkrétně vymezena. Stejně tak v žádném právním předpise neexistuje konkrétní výčet informací, které by si rodiče měli vzájemně předávat. Jestliže se domníváte, že informace i materiální vybavení, které Vám matka předává, nejsou dostatečné, doporučuji pokusit se s matkou nejprve dohodnout na tom, aby Vám při předávání syna poskytla více informací a veškeré potřebné školní pomůcky. Jestliže matka odmítne a dohoda s ní nebude možná, můžete se ještě obrátit na sociální pracovnici orgánu sociálně právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) na městském úřadě v místě synova bydliště a sdělit jí, s čím jste nespokojen. Sociální pracovnice pak může z matkou promluvit a pokusit se zjednat nápravu. Jestliže ani toto nepovede ke zlepšení situace, poslední možností je obrátit se na soud. Ten by pak mohl matce například uložit povinnost, aby Vám potřebné informace předávala písemně. Řešení této situace soudní cestou ale považuji až za krajní možnost.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.