Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem čerstvě rozvedená, v listopadu 2021 byly naše 3 děti ve věku 15, 11 a 8 let po dohodě svěřeny do střídavé péče, v které se střídáme po týdnu. Jeden den po rozvodu mě bývalý manžel postavil před hotovou věc, že se chystá přestěhovat 120 km daleko k nové přítelkyni, a dal mi 'na vybranou', jestli děti půjdou s ním, nebo zůstanou se mnou.

Velmi jsem se na něj zlobila, protože u rozvodového soudu lhal, že se v péči o děti nic nezměnilo. Posléze jsem zjistila, že starší dcera o jeho rozhodnutí ví už 2 měsíce, dokonce s ní bez mého vědomí řešil možnost, že by si vybrala střední školu v místě jeho nového bydliště, malé děti o jeho stěhování nevěděly vůbec. To, že bych přišla o děti, je pro mě absolutně nepřijatelné, navíc děti se s otcem stěhovat nechtějí. Vypadá to tedy, že na ně zůstanu sama. Moc ráda bych se o ně starala sama, ale vyvstává tady jeden velký problém - nejsem zdravá. Mám bipolární afektivní poruchu, pracuji na poloviční úvazek a k tomu mám doživotně ID 1. stupně. Starat se o tři děti sama je pro mě kvůli tomu dost náročné i při střídavé péči, protože můj stav je bohužel nestabilní, ale aspoň mám šanci si trochu odpočinout v týdnu, kdy jsou děti u otce. Pokud budou v mé výlučné péči, myslím, že je to vzhledem k mému zdravotnímu stavu nezvládnutelné, protože občas, tak 2x týdně, je mi tak zle, že jsem ráda, že se postarám sama o sebe a o děti se postarat nezvládám a pomáhá mi kamarádka. Není ale výjimkou, že je mi zle i týden v kuse. Navíc předpokládám, že vzhledem k tomu, že při výlučné péči ztratím možnost fyzického i psychického odpočinku, můj zdravotní stav se zhorší. Nerada bych, aby tím utrpěly děti, ale bohužel svůj zdravotní stav nezměním. Prosila jsem otce dětí, zda by si svůj osobní a pracovní život nemohl zařídit tak, aby zůstala zachována střídavá péče, ale nechce o tom ani slyšet, a dokonce mi i vyhrožuje, že proti mě u soudu použije to, že jsem psychicky nemocná, a přijdu kvůli tomu o děti, a tím mě vydírá. Jako jediné řešení tedy vidím, že se s ním pokusím dohodnout, že děti tedy budou v mojí péči, ale vzhledem k mému zdravotnímu stavu bych chtěla být natolik finančně zabezpečená, abych si případně mohla zaplatit třetí osobu, která mě v péči o děti zastane v případě, že kvůli svému zdravotnímu stavu zrovna nebudu schopná. Například doučování, uvařit, další každodenní povinnosti kolem dětí. Protože tohle mi přijde jako jediné možné řešení, aby děti nedoplácely na můj zdravotní stav a tím omezenou schopnost se jim plně věnovat. Tak bych se vás chtěla zeptat, jestli mám nárok požadovat z tohoto důvodu každý měsíc kromě alimentů po bývalém manželovi nějaké peníze, abych měla možnost si zajistit odpovídající péči pro děti, když jsem nemocná a on se v budoucnu odmítá podílet na péči o ně? Myslím, že by je měl zabezpečit alespoň finančně, když se na péči o ně odmítá podílet fyzicky. Navíc, na rozdíl ode mě, bude mít vzhledem ke spoustě volného času možnost si přivydělat nad rámec zaměstnání, což už ostatně dělá. Zatímco můj příjem bude nižší, pokud budu kvůli zhoršení zdravotního stavu v pracovní neschopnosti, a nebo si budu muset brát OČR na děti. A na jak vysoké alimenty mám nárok, když jeho čistý měsíční příjem je cca 35.000 Kč? Moc děkuji za odpověď, jsem totiž opravdu bezradná, jak to všechno bude dál. Přeji vám hezký den. Ludmila.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže byly vaše tři děti svěřeny do střídavé péče, měli byste oba dva rozhodnutí soudu dodržovat a respektovat do doby, dokud nebude vydáno nové rozhodnutí. Nyní máte několik možností:
Můžete trvat na dodržování soudního rozhodnutí - tedy na tom, že děti jsou svěřeny do střídavé péče. Vzdálenost 120 km by neměla představovat nepřekonatelný a neřešitelný problém. Chápu, že se obáváte toho, že se Vás exmanžel v takovém případě pokusí připravit o děti, ale připravit někoho o děti není tak jednoduché, jak si Váš exmanžel představuje. Navíc pokud si přeje, aby děti byly místo střídavé péče ve Vaší výlučné péči, tak pokud byste tuto změnu chtěla mít potvrzenou soudně, což doporučuji, těžko může u soudu tvrdit, že nejste schopná se o děti postarat - sám by si totiž protiřečil.
Další možností je souhlasit s Vaší výlučnou péčí za předpokladu, že Vám tuto péči exmanžel zaplatí vyšším výživným. Ohledně výživného existuje tzv. doporučující tabulka Ministerstva spravedlnosti, která určuje, jaká část čistého příjmu by měla činit výživné pro dítě určitého věku. Podle této tabulky by mělo výživné pro dítě do devíti let věku činit 13 - 17%, pro dítě ve věku 10 - 14 let 15 - 19% a ve věku 15 - 17 let 16 - 22% čisté mzdy rodiče. Tato tabulka má ale pouze doporučující charakter a soudy se jí při určování výše výživného mohou, ale nemusí řídit.
To, jakou možnost zvolíte, záleží jen na Vás. Pokud ale exmanžel s vyšším výživným nebude souhlasit, můžete pořád trvat na střídavé péči.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.