Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Můj dotaz se dotýká majetku manželů, tedy SJM. Když jsem vstupoval do manželství, měl jsem dluh z prvního manželství, kdy jsem o tomto informoval mou stávající ženu. Nesdělil jsem přesnou částku.   Bohužel dluhy se během druhého manželství ještě nakupily a já se teď budu se ženou rozcházet. Je možný i rozvod.   Lze nějakým dokumentem ošetřit, abych ženu s dětmi ochránil, aby dluhy šly pouze za mou osobou, kdy do dnešního dne jsme žádný takový nesepsali. Děkuji za odpověď. Max.

ODPOVĚĎ:
Bohužel žádný takový dokument nebude pro věřitele závazný. Pro účely dalších dluhů lze sepsat u notáře tzv. zúžení SJM, tedy rozdělit si dluhy, které vzniknou v budoucnu, nikoliv které již vznikly v minulosti. Pokud by se některý z věřitelů na manželku obrátil, musela by se bránit tím, že o dluzích nevěděla, a že nebyly použity pro běžné potřeby rodiny, jinak bohužel budou součástí SJM a věřitelé jsou oprávněni požadovat úhradu i po manželce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.