Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chceme se s manželem rozvést, společně jsme přestavěli dům, vlastníme ho na půl, byli jsme dohodnuti, že si najdu bydlení, ale přání jeho nové paní bylo jiné a jednoho dne večer mi sbalil kufry a musela jsem odejít ihned. Neměla jsem, kde bydlet, dcera mě vzala k sobě. Může se takto zachovat? Mohu po něm něco požadovat? Moc děkuji za radu. Ivana.

ODPOVĚĎ:

Dobrý den,
jestliže vlastníte ideální jednu polovinu domu (dům tedy není součástí společného jmění manželů), pak máte právo dům užívat, a to minimálně polovinu domu (záleží na dohodě vlastníků, zda si reálně rozdělí místnosti k obývání jednotlivými spoluvlastníky) včetně hrazení nákladů na provoz domu. Jestliže Vám v tom kdokoliv brání, pak se může dopouštět až trestných činů omezování osobní svobody a poškozování cizích práv. Doporučuji Vám tedy na tuto skutečnost Vašeho manžela a jeho partnerku upozornit s tím, že pokud Vám neumožní užívání domu, podáte trestní oznámení. Pokud je dům součástí SJM, pak je samozřejmě situace stejná, pouze nejste vlastníkem ideální poloviny, ale oba manželé vlastníte nemovitost společně jako celek.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.