Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel s manželkou nemají rozdělené SJM - společně si vzali hypotéku, ze které byla postavena komerční nemovitost, která už je zkolaudovaná a zapsaná do katastru nemovitostí. Zápis na katastr nemovitostí nechával dělat manžel a nyní je v katastru zápis, že on je jediným vlastníkem nemovitosti.

Připadá mi to nesmyslné, že ze společných peněz za doby trvání manželství může vzniknout majetek, který by byl pouze ve vlastnictví jednoho z manželů a nechápu, jak to katastr vůbec mohl takto zapsat. Protože není vyloučeno, že dojde v brzké době k rozvodu, chtěla bych se zeptat, co je možné z pozice manželky udělat, případně jak informaci ověřit na katastru. Vzhledem k tomu, že komunikace mezi manželi je na úrovni tak trochu "zákopové války", kdy zřejmě získat informace od manžela je nemožné. Zajímalo by mě, co může manželka udělat pro to, aby jí nezůstala po rozvodu pouze polovina hypotéky, aniž by měla k domu adekvátní podíl na majetku, který z hypotéky byl pořízený. Děkuji, Izabela

ODPOVĚĎ:
Majetek pořízený v době trvání manželství je součástí společného jmění manželů SJM. Ve Vašem případě bez ohledu na zápis v katastru nemovitostí.
Výjimku by tvořily pouze případy zúžení společného jmění manželů, což jste v dotazu vyloučila, a případ, že dům pořídil manžel za prostředky, které nabyl před manželstvím (či za prostředky jež nabyl transformací svého výlučného majetku - nabytého např. darováním či dědictvím). Pokud tomu tak není, je majetek bez ohledu na zápis v katastru nemovitostí vaším společným majetkem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.