Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se zeptat ohledně SJM v případě rozvodu. Pokud jsem koupila byt před svatbou, byla a jsem jeho vlastníkem, 3 roky jsme v něm po svatbě bydleli, než se přestěhovali, bude tento byt v případě rozvodu SJM nebo ne? A, jak by to bylo se SJM v případě, když např. dům je manželky, ale pozemek obou? Jak se taková situace pak při rozvodu řeší? Moc děkuji za odpověď. Tamara.

ODPOVĚĎ:
Byt, který jste si pořídila před manželstvím, je pouze Váš a do SJM nespadá. V případě rozvodu byste se tedy o byt nemusela dělit. Pokud je situace, že pozemek je na půl, tak v případě rozvodu máte každý právo na polovinu a pokud je dům pouze na manželku, tak je důležité, kdy byl postaven. Jestli až za manželství, tak je i přes zápis v katastru předmětem SJM, pokud byl postaven před manželstvím, pak je jen její. Toto je úprava před účinností Nového občanského zákoníku, tedy před rokem 2014. Od roku 2014 již není možné, aby byl pozemek obou manželů a dům pouze jednoho.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.