Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chtěla bych se zeptat, pokud dostanu v rámci dědictví nebo darem od rodičů peníze, které následně v manželství utratím (nové bydlení, splacení hypotéky, ...). Bude se k této částce přihlížet při rozvodovém řízení nebo jejich utracením spadají do SJM? Předem děkuji za odpověď. Hynek.

ODPOVĚĎ:
Peníze získané dědictvím či darem nejsou součástí SJM. Pokud je ale v manželství utratíte tak, že nebude jednoznačné, za co byly utraceny, v rozvodovém řízení se jich nedomůžete. Jedinou transparentní cestou, jak případně finance získat zpět, je uložit je na samostatný účet, aby se nemíchaly s penězi z výdělku, které jsou součástí SJM a pokud budete peníze utrácet z daru či dědictví, tak pouze transparentně převody z účtu a na výdaje, které můžete jako vnos následně požadovat zpět. Např. investice do nějaké nemovitosti. Útratu např. za dovolenou nelze v rámci vypořádání SJM nárokovat zpět jako vnos.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.