Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme manželé 11 let, 2 nezletilé děti (8 a 9 let). Čeká nás rozvod manželství. Manžel mě 2014-2017 opakovaně podvádí a před na konci prosince 2017 se odstěhoval. Už s námi žít nechce. Bydlí sám v pronajatém domě a občas k němu přijede jeho současná „partnerka“. Já bydlím s dětmi v domě. Ten je napsaný jen na manžela a zkolaudován byl ještě před svatbou.

Manžel vydělává dost, je OSVČ (jeho měsíční příjem se pohybuje 80.000 – 100.000 Kč). Dohodli jsme se na příspěvku na děti 10.000 Kč/měsíc/1 dítě. Firma vznikla za našeho manželství. Manžel chce žít divoký život, užívat si. Bojím se, že spadne do problémů, dluhů, popř. si pořídí novou rodinu a nás z domu vystěhuje. Chtěla bych, aby přepsal dům na děti. Děti si pravidelně nebere. Jak bychom se potom v případě rozvodu vypořádali? Na co mám v této chvíli nárok? Děkuji. Nina

ODPOVĚĎ:
Pokud je dům psán pouze na manžela a byl pořízen (zkolaudován) před uzavřením manželství, bohužel na vypořádání z domu nárok nemáte. Mohla byste požadovat polovinu investic, které byly do domu vloženy v průběhu manželství, případně pokud jste se finančně podílela už na stavbě domu před manželstvím, pak máte nárok na vrácení i těchto investic.
Pokud je manžel společníkem společnosti, která byla založena v době manželství, máte právo na polovinu podílu manžela ve firmě. Hodnotu nelze zjistit jinak, než auditem, ale pokud společnost prosperuje, rozhodně bych doporučovala audit prosadit, neboť se může jednat o vysokou částku, na kterou máte nárok. Darovat dům dětem je samozřejmě také řešení, ale pokud s ním manžel nebude dobrovolně souhlasit, nijak to nevynutíte.  


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak donutit, aby manžel daroval byt, dům, nemovitosti dětem - dům ve výlučném vlastnictví manžela
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.