Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měl bych dotaz ohledně "Finančního a majetkového vypořádání po rozvodu". Tento rok v červnu rozvedl soud "nesporně" mé manželství a to i na základě Dohody o finančním a majetkovém vypořádání v době po rozvodu. Součástí dohody bylo i výživné na manželku ve výši 6000/měs. po dobu 40 měsíců po rozvodu.

Upozorňuji, že naše manželství bylo bezdětné a že výživné tedy bylo jen pro potřeby manželky, která měla příjem cca 16 tis/měs.! Našla si však již brzy nového partnera a teď s ním čeká dítě, její přítel je zámožnější, znovu vdaná ale není. Je na neschopence od časného těhotenství. Chtěl jsem se zeptat, zdali je možné nějakým způsobem napadnout Dohodu a výživné pro manželku, pokud bych ho dál již nechtěl platit. Je možné jako argument použít, že žije s novým partnerem, čeká s ním dítě, nebo musí být důvodem svatba nebo Dohodu nelze vůbec napadnout? Děkuji, Gabriel

ODPOVĚĎ:
Uzavřenou dohodu o vyrovnání společného jmění manželů (SJM) můžete sice soudně napadnout a prohlásit ji za neplatnou, v takovém případě ale ponesete důkazní břemeno. Na napadení dohody z důvodu absolutní neplatnosti se žádná promlčecí lhůta nevztahuje, pokud ale nemáte důkazy o tom, že dohoda je neplatná, nelze napadení dohody doporučit. Notářsky ověřenou dohodu bude velmi obtížné napadnout pro neplatnost - notář, který Vám byl při uzavření dohody nápomocen, jistě dosvědčí, že jste v době jejího uzavření byl způsobilý tento právní úkon učinit, že jste ji např. neuzavřel pod nátlakem nebo jen tak "z legrace". Pokud je dohoda o výživném pro rozvedenou manželku součástí dohody o vypořádání SJM, lze obecně konstatovat, že je nutné napadnout celou dohodu, nikoliv pouze její část. Můžete se pokusit s bývalou manželkou domluvit na ukončení vyživovací povinnosti s poukázáním na její změněnou rodinnou situaci - nejlépe opět písemně.
Pokud dohoda nebude možná, můžete podat standardní návrh na ukončení vyživovací povinnosti vůči manželce na soud.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.