Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se s manželem nechat rozvést, ale nevím jak mám postupovat. Manžel je veden na úřadu práce a jen občas si někde přivydělá. Já jsem na mateřské dovolené a máme jedno dítě. Chtěla jsem se zeptat, kdo by platil rozvod a na kolik by to vyšlo. Máme vysoký dluh a exekuci a nevím si rady jak to mám vyřešit.

Dále bych se chtěla zeptat, jestli je v Plzni nějaký bezplatný právník a kontakt na něj, se kterým bych si mohla o mém problému promluvit. Moc děkuji, Tamara

ODPOVĚĎ:
Než dojde k rozvodu, je třeba rozhodnutí o úpravě poměrů nezletilého dítěte pro dobu po rozvodu, které vydá soud péče o nezletilé. Takový návrh můžete sepsat sama nebo s pomocí sociálního pracovníka nebo advokáta. Návrh se podává u okresního soudu dle bydliště nezletilého dítěte a neplatí se za něj žádný poplatek. Poté, co nabude takové rozhodnutí právní moci, je možné zahájit řízení o rozvod manželství. Žaloba se podává u okresního soudu, v jehož obvodu je nebo bylo poslední společné bydliště manželů v ČR. Poté se podle toho, jestli se s manželem na rozvodu dohodnete, bude konat buď smluvený nebo sporný rozvod (za podmínek zákona o rodině). Za podání se platí soudní poplatek, který činí 2.000 Kč (podmínky osvobození od soudních poplatků jsou stanoveny v §138 obč. soudního řádu). Účastníci nemají právo na náhradu nákladů řízení o rozvod. Soud však může přiznat i náhradu těchto nákladů nebo jejich části, odůvodňují-li to okolnosti případu nebo poměry účastníků (§144 obč. soudního řádu).
Bezplatné právní poradenství je pod záštitou České advokátní komory organizováno každou pracovní středu od 16 do 18 hod v budově Odborového domu Peklo, Pobřežní 8, Plzeň. Regionální představitelkou je JUDr. Julie Šindelářová.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.