Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem občan České Republiky s trvalým pobytem na magistrátu ve Frýdku Místku. Pobírám dlouhodobě invalidní důchod 3. stupně u ČSSZ. Invalidní důchod činí 16.700 Kč. Žiji sama v rodinném domě na Slovensku, který mám v osobním vlastnictví. Jedná se o dřevěnou chalupu z roku 1940, s 3mi místnostmi, která je vedena jako rodinný dům.

Vytápění je řešeno uhlím a dřevem. Elektřina je zasmluvněna u Slovenského distributora. Povolení k právu na trvalý pobyt na Slovensku mně byl udělen cizineckou policii. Prosím mám v tomto případě nárok na příspěvky na bydlení, živobytí a další relevantní dávky včetně i příplatku na stravu, kdy musím vzhledem k mému zdravotnímu stavu držet přísnou dietu? Doposud jakákoliv žádost byla úřady jak na Slovensku, tak v České republice zamítnuta. Komunální odpad však musím platit jak na Slovensku, tak v České Republice. Pokud bych měla nárok na dávky, prosím kam bych se měla obrátit a v které republice. Děkuji také za informaci, zda musím platit komunální odpad v obou zemích. Děkuji předem a přeji Vám hezký den. Eliška.

 

ODPOVĚĎ:
V bezplatné právní poradně zodpovídáme dotazy pouze v rámci českého právního řádu, proto Vám mohu odpovědět pouze na dotazy ohledně poplatků za odpad a nároku na sociální dávky v České republice.
Podle zákona o místních poplatcích je poplatníkem poplatku za obecní systém odpadového hospodářství fyzická osoba přihlášená v obci nebo vlastník nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba a která je umístěna na území obce. Paragraf 10g tohoto zákona pak vymezuje okruhy osob, které jsou od poplatku osvobozeny - vzhledem ke skutečnostem, které ve svém dotazu uvádíte, ale mezi osoby osvobozené od poplatku nepatříte. Obecně závazná vyhláška č. 10/2021 města Frýdek-Místek sice okruh osvobozených osob dále rozšiřuje, ale ani tato ustanovení se na Vaši situaci nevztahují. Jestliže tedy máte ve Frýdku-Místku trvalý pobyt (jste zde přihlášená), vzniká Vám povinnost platit poplatky za odpad. Více informací ohledně poplatků za komunální odpad ve Frýdku-Místku najdete zde: https://www.frydekmistek.cz/mistni-poplatky-za-komunalni-odpad-a-za-psy-2/
Podmínkou pro nárok na dávky státní sociální podpory (například příspěvek na bydlení) a dávky pomoci v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc) je mít v České republice bydliště - to znamená skutečně v České republice fyzicky bydlet. Jestliže máte v České republice jen trvalý pobyt, ale bydlíte na Slovensku, pak Vám v České republice nárok na žádné sociální dávky nevzniká. Doporučuji tedy obrátit se se žádostí o sociální dávky na příslušné slovenské úřady. Slovenskou legislativu v oblasti sociálního zabezpečení ale neznám, takže nedokáži posoudit, zda Vám vznikne na slovenské dávky nárok a v jaké výši.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.