Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem ročník 1960, 2 vychované dětí. Mám odpracováno 28 let a 212 dnů (včetně doby péče o dětí). V řádném termínu (62 + 2) mi nebyl přiznán důchod z důvodu nedostatečné doby pojištění. To jsem chápala. Zároveň mi bylo sděleno, že žádným způsobem nelze chybějící dobu nahradit. 15.12.2022 jsem se dočetla, že mohu tuto dobu nahradit zaplacením dobrovolného důchodového pojištění bez udaní důvodů.

Můj dotaz zní:
1. Mohu se přihlásit k placení pojistného zpětně? Když přihlášku podám v prosinci 2022 od kdy se mohu zpětně přihlásit?
2. Jak dlouho musím platit toto dobrovolné pojištění abych získala nárok na starobní důchod?
Prosím o odpověď. Vím, že musím navštívit OSSZ, ale potřebuji mít nějaké pádné argumenty abych oponovala opětovné informaci "že s tím nelze nic dělat", jak mi to bylo již sděleno. Děkuji. S pozdravem Saskie.

 

ODPOVĚĎ:
Chybějící dobu pojištění je skutečně možné získat dobrovolným důchodovým pojištěním. Za dobu přede dnem podání přihlášky je ale dobrovolná účast na pojištění možná nejvýše v rozsahu jednoho roku bezprostředně před tímto dnem - doplatit si pojištění můžete tedy maximálně jeden rok zpětně a celkově můžete být dobrovolně důchodově pojištění nejvýše 15 let.
Aby Vám vznikl nárok na starobní důchod potřebujete získat 35 let pojištění včetně náhradních dob pojištění (péče o děti) - v takovém případě byste si dobrovolné důchodové pojištění musela hradit více než šest let - nebo získat 30 let pojištění bez náhradních dob pojištění (bez péče o děti) - protože nevím, jak dlouho jste o děti pečovala a zda se doby péče nepřekrývaly, nedokáži Vám počet let dobrovolného pojištění v této druhé variantě spočítat.
Pokud by se Vám chybějící dobu pojištění nepodařilo získat výdělečnou činností nebo ji doplatit dobrovolným důchodovým pojištěním, další možností je počkat, až dosáhnete věku alespoň o 5 let vyššího, než je důchodový věk stanovený pro muže stejného dat narození. V takovém případě by Vám totiž stačilo získat jen 20 let pojištění. Důchodový věk pro muže narozené v roce 1960 činí 64 let a dva měsíce, musela byste tedy počkat na dosažení věku 69 let a dva měsíce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.