Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat na vyplácení rodičovského příspěvku, RP. Jsem trvalá pěstounka. Dítě, na které mi byl přiznán rodičovský příspěvek RP, se narodilo 11.2.2019. Přebírala jsem ji do péče v říjnu 2020, od té doby jsem pobírala 10.000 Kč měsíčně.   V srpnu 2022 mi přiznali max. možnou měsíční dávku 13.000 Kč měsíčně. Bohužel mi byla poté v srpnu 2022 holčička odebrána z důvodu pochybení OSPOD na 3 měsíce.

Rodičovský příspěvek RP se tedy stopnul a nevyplácel. Pěstounskou dcerku mám nyní zpět od 12.11.2022, ÚP mi přiznal od toho dne zpět odměnu pěstouna i dětské přídavky, ale má problém mi vyčíslit RP (chtěla jsem dočerpat v plné výši, do částky 300.000 zbývá něco přes 70.000), a tak jsem na žádost v listopadu dle pokynu pracovnice ÚP nevypisovala přesnou požadovanou výši měsíčního RP s tím, že oni vykomunikují s OSSZ a účtárnou pěstounů, co lze požadovat. Po měsíci mi nebyl vyplácen ani v prosinci RP za listopad, telefonicky mi to zdůvodnili tak, že nebylo ještě rozhodnuto. Nemají zatím jasno v DVZ (denním vyměřovacím základu), ze kterého se RP vyčísluje, a tak bude řízení nyní přerušeno, a dle jejich mínění "už moc z RP do února vybrat nestihnu a propadne to." Prý museli čekat na DVZ až po mé první odměně pěstouna nyní v prosinci za listopad, aby s tímto požádali o vyčíslení OSSZ. Proto ta prodleva. Dle pohledu účetních mohli využít "předpokládaného výdělku" ve stanovování DVZ. Během tří měsíců, kdy jsem nesměla pečovat o děti, jsem byla na nemocenské a tudíž jsem nepobírala odměnu pěstouna. Nicméně příjem jsem měla před touto nemocenskou stejný jako mám i nyní, tedy odměnu pěstouna na dvě děti, 24.300 měsíčně. Vím, že je to složité, ale nemohu se dobrat, jak mám postupovat, aby mi RP vyplatili v plné výši a nezadržovali mi jej, jak se nyní děje. Děkuji, s pozdravem Radomíra.

 

ODPOVĚĎ:
Obávám se, že během probíhajícího řízení ohledně (ne) přiznání rodičovského příspěvku toho mnoho dělat nemůžete. To, že pracovníci úřadu práce nemají jasno ohledně denního vyměřovacího základu, ze kterého by Vám mohli vypočítat výši rodičovského příspěvku, ale není důvodem pro to, aby Vám rodičovský příspěvek nepřiznali nebo Vám ho přiznali v nižší částce. Pokud bude Váš denní vyměřovací základ dostatečně vysoký, abyste mohla v období od listopadu 2022 do února 2023 dočerpat nevyčerpaných 70.000 Kč, měl by Vám úřad práce umožnit rodičovský příspěvek dočerpat.
Doporučuji tedy vyčkat na písemné rozhodnutí úřadu práce ohledně (ne) přiznání rodičovského příspěvku. Jestliže s rozhodnutím - například s výší přiznaného příspěvku - nebudete souhlasit, můžete prostřednictvím úřadu práce podat odvolání, o kterém rozhodne Ministerstvo práce a sociálních věcí. Pokud by Vám nevyhovělo ani ministerstvo, můžete se obrátit ještě na veřejného ochránce práv - ombudsmana (www.ochrance.cz), který má možnost postup úřadu práce přezkoumat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.