Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V nájemní smlouvě nemám zmínku o přeplatcích, mám v ní uvedeno pouze zmínku o nedoplatcích, že "Případné nedoplatky elektrické energie a vody nájemce doplatí pronajímateli po předložení ročního vyúčtování" (čl. 3. této smlouvy). Dále bych chtěla jsem znát zákon, jestli tedy opravdu nějaký existuje, kterým se ohrazuje můj nájemce, který žádá o příspěvek na bydlení.

Bohužel neví číslo zákona ani jak se zákon jmenuje, ale tvrdí, že to sdělila sociálka, která na bydlení přispívá, má to být nějaký zákon, který se údajně změnil v březnu 2018 a je v něm změna právě o přeplatcích, které doposud sociálka na mé nájemnici nechtěla, stačilo jí jen extra potvrzení (též jsem posílala, abyste viděli, jak vypadalo a znovu přikládám do přílohy), že přeplatky nevracím. A pokud by to byla pravda, je mi divné, že kdyby ta změna zákona byla provedena v březnu 2018, že řeší rok 2017? Nájemnice mě tlačí s tím, že chce ten přeplatek vyplatit, protože jí byl sociálkou strhnut. Takže potřebuji vědět, jak se mám zachovat, protože pokud to dá k soudu, tak bych nerada se dočkala "předžalobní upomínky" a pak ještě třeba platila navíc soudní náklady a poplatky včetně těch jejích, pokud by soud vyhrála. Anastázie

ODPOVĚĎ:
Příspěvek na bydlení patří mezi dávky státní sociální podpory, které upravuje zákon č. 117/1995 Sb. , o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Tento zákon byl novelizován a od ledna 2018 je zapotřebí k žádosti o příspěvek na bydlení doložit podrobný rozpis energií a služeb za rok 2017 (změna se tedy týká i loňského roku) včetně případných přeplatků a nedoplatků. Pokud žadateli o příspěvek vznikl nedoplatek, má úřad práce za to, že tento nedoplatek musel uhradit, pokud mu vznikl přeplatek, úřad práce předpokládá, že mu tento přeplatek byl vyplacen. Jinými slovy zákon o státní sociální podpoře nepočítá se situací, kdy žadatel o příspěvek musí pouze doplácet nedoplatky, ale přeplatky neobdrží. Pokud navíc v nájemní smlouvě nemáte přeplatky nijak upravené (ve smlouvě není uvedeno, že přeplatky nevyplácíte), ale z vyúčtování energií a služeb je patrné, že Vaší nájemnici na přeplatek vznikl nárok, může dle mého názoru tento přeplatek po Vás požadovat.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Přílohy k žádosti o příspěvek na bydlení - rozpis energií a služeb, přeplatky, nedoplatky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.