Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S tátou chceme zařídit, abych od 18 let bydlela sama. To bude až 08/2017. Zajímalo by nás, jestli bych jako student měla nárok na nějaké příspěvky od státu. Rodiče by mi určitě nějaké výživné posílali, ale taky nemají peněz nazbyt. Mám možnost tady mít brigádu tak za 5.000 Kč měsíčně, ale nevím, jak dlouho bych to zvládla - školu s dojížděním a do toho na odpoledne brigádu.

2017 jsem vydržela jen přes září, protože nebylo nutné mít příjem. Snad bych vydržela déle. Vím, že mám nárok na příspěvek na dítě, což je myslím pár stovek, je tedy ještě něco dalšího prosím? Děkuji, Táňa.

ODPOVĚĎ:
Do doby, než budete schopná se sama živit (tato doba zpravidla nastává s ukončením studia a nástupem do zaměstnání), mají vůči Vám oba rodiče vyživovací povinnost – máte tedy nárok na výživné od obou rodičů.
Pokud je příjem Vaší domácnosti nižší než 2,4násobek (od ledna 2018 2,7násobek) jejího životního minima, máte nárok na přídavek na dítě ve výši 700 Kč měsíčně. Pokud alespoň jeden z Vašich rodičů pracuje, budete mít od ledna 2018 nárok na přídavek na dítě ve výši 1.000 Kč měsíčně.
Od října 2017 se pro nárok na přídavek na dítě nedokládají příjmy za předcházející kalendářní rok, ale za předchozí kalendářní čtvrtletí.
Pokud budete v budoucnu bydlet sama, mohla byste mít nárok na příspěvek na bydlení. Na ten má nárok vlastník či nájemce bytu/domu, který má v bytě/domě trvalé bydliště, za předpokladu, že 30% (v Praze 35%) příjmů jeho domácnosti. Pro nárok na příspěvek na bydlení se dokládají příjmy a náklady na bydlení za uplynulé kalendářní čtvrtletí. Nejprve je tedy zapotřebí po celé kalendářní čtvrtletí splňovat výše uvedené podmínky (být nájemcem nebo vlastníkem bytu/domu, mít zde trvalé bydliště a hradit celé čtvrtletí náklady na bydlení) a teprve poté byste si zpětně mohla požádat o příspěvek na bydlení.
V krajním případě byste mohla mít nárok i na některou z dávek pomoci v hmotné nouzi. Při žádosti o tyto dávky je ale zapotřebí kromě příjmů doložit také prohlášení o celkových majetkových poměrech. To znamená, že úřad práce bude zajímat, zda vlastníte (ne) movitý majetek, zda máte peníze na účtu, uzavřené stavební spoření či životní pojištění apod. To, zda by Vám vznikl na tyto dávky nárok, tedy nelze předjímat.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dávky a přídavky od státu pro zletilého studenta
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.