Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Když dám výpověď já (mohu dát výpověď v pracovní neschopnosti? ) zaměstnavateli a uvedu ze zdravotních důvodů, které podle lékařského posudku brání vykonávat zaměstnání, budu mít plnou podporu v nezaměstnanosti? tj. 65%? Až se budu hlásit na Úřadu práce musím tam doložit lékařskou zprávu?

Lékařská zpráva musí být od závodního lékaře nebo od obvodního lékaře? Budu dostávat plnou podporu v nezaměstnanosti (65%) po celou dobu tj. 5 měsíců?  
Děkuji, s pozdravem Norbert.

ODPOVĚĎ:
Podle § 5 písm. c) bod 6 zákona o zaměstnanosti jsou vážnými důvody i zdravotní důvody, které podle lékařského posudku brání vykonávat zaměstnání. Zákon o zaměstnanosti tedy přesně nespecifikuje, který lékař dokládá požadovaný posudek. Podle mého názoru proto bude dostačující posudek vydaný registrujícím poskytovatelem zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství.
V případě existence vážného důvodu činí podle § 50 odst. 3 zákona o zaměstnanosti procentní sazba podpory v nezaměstnanosti první 2 měsíce podpůrčí doby 65 %, další 2 měsíce podpůrčí doby 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nárok, právo na podporu v nezaměstnanosti při výpovědi v pracovní neschopnosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.