Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem aktuálně posledním rokem studentem navazujícího magisterského studia (prezenční studium) a nejpozději v červnu 2015 po státnicích skončím se školou (ale věku 26 let dovrším již 18. února a jak jsem zjistil, ztrácím k tomuto dni veškeré slevy na studenta), přítelkyně již od září 2014 pracuje.

Naskytla se nám možnost osamostatnit se (do teď jsme bydleli u rodičů), tedy přestěhovat se do bytu jako nájemci. Náklady na bydlení by činili kolem 8.000 a přítelkyně vydělává okolo 13.000 Kč, což podle internetových kalkulaček (k roku 2014) splňuje podmínky pro získání příspěvku na bydlení. Já totiž při studiu nemám možnost žádného přivýdělku, tudíž můj měsíční příjem je 0, -. Je pro nás výhodnější, když do nového nájemního bytu půjdeme bydlet společně (že oba budeme mít v tomto bytě trvalé bydliště), nebo je výhodnější, aby přítelkyně bydlela v tomto bytě sama a já jí prozatím pouze navštěvoval (v tomto bytě by tedy měla trvalé bydliště pouze 1 dospělá osoba s výše uvedeným příjmem). Při jaké možnosti je výhodnější dosáhnout vyšší částky příspěvku na bydlení? Děkuji Teodor

ODPOVĚĎ:
Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník či nájemce bytu/domu, ve kterém má trvalé bydliště, za předpokladu, že 30% (v Praze 35%) příjmů jeho domácnosti nestačí k pokrytí nákladů na bydlení. Pro nárok na příspěvek na bydlení je zapotřebí doložit příjmy a náklady na bydlení za uplynulé kalendářní čtvrtletí. Je tedy zapotřebí nejprve v daném bytě po celé kalendářní čtvrtletí bydlet, mít zde trvalé bydliště a hradit náklady na bydlení a teprve poté je možné o příspěvek požádat.

Příjmy dokládají pouze ty osoby, které v bytě mají trvalé bydliště. Pokud byste v bytě bydleli společně, ale trvalé bydliště by zde měl jen jeden z vás, bude své příjmy dokládat pouze ten, kdo má v bytě trvalé bydliště. Jestliže zde budete mít trvalé bydliště oba, budete muset dokládat své příjmy oba dva. Vzhledem k tomu, že Vy jako student žádný příjem nemáte, můžete mít klidně v bytě trvalé bydliště oba, na nárok na příspěvek na bydlení to nebude mít negativní vliv. Jiná situace by byla, pokud byste měl příjem i Vy. Pak by bylo výhodnější, aby měl v bytě trvalé bydliště jen jeden z vás dvou (ten, kdo má nižší příjmy).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.