Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Od září 2011 pobírám rodičovský příspěvek - ve variantě do věku tří let syna (do dubna 2014). Předtím jsem 28 týdnů pobírala PPM. U zaměstnavatele (smlouva na dobu neurčitou) mám písemnou žádost o poskytnutí rodičovské dovolené do věku tří let syna.

Plánujeme druhého potomka, proto uvažuji o přechodu na variantu vyplácení rodičovského příspěvku RP do dvou let dítěte (nárok na tuto variantu mám). V případě, že otěhotním - budu čerpat variantu rodičovského příspěvku RP do dvou let prvního potomka (do dubna 2013), avšak termín porodu budu mít mnohem později, takže nebudu moci v dubnu 2013 plynule navázat z čerpání rodičovského příspěvku RP na první dítě a na peněžitou podporu v mateřství PPM na dítě druhé. Mohu po skončení vyplácení rodičovského příspěvku RP na první dítě nastoupit u zaměstnavatele na neschopenku (rizikové těhotenství), když mám u zaměstnavatele písemně požádáno o rodičovskou dovolenou až do tří let prvního dítěte nebo zůstanu až do doby, kdy budu moci nastoupit na peněžitou podporu v mateřství s druhým dítětem bez peněz? V případě, že nelze nastoupit na neschopenku a současně mít u zaměstnavatele žádost o čerpání rodičovské dovolené do tří let, mohu tuto žádost změnit na dva roky, abych na neschopenku nastoupila? Děkuji, Olga

ODPOVĚĎ:
Nemocenské je dávkou, která má pojištěnci nahrazovat příjem, jež mu uchází, protože nemůže z důvodu pracovní neschopnosti vykonávat výdělečnou činnost. Během rodičovské dovolené Vám tedy nemocenské nenáleží, protože Vám neuchází žádný příjem (pobíráte rodičovský příspěvek). Pokud chcete mít nárok na nemocenské, musela byste nejprve požádat zaměstnavatele o zkrácení rodičovské dovolené do dvou let věku dítěte. S dřívějším ukončením rodičovské dovolené ale musí zaměstnavatel souhlasit.
Pokud bude souhlasit, můžete po ukončení rodičovské dovolené plynule přejít na nemocenskou a pobírat nemocenské dávky. V případě, že zaměstnavatel souhlasit nebude, nárok na nemocenské Vám nevznikne. Jestliže uvažujete o přechodu na kratší variantu rodičovského příspěvku doporučuji nejprve požádat zaměstnavatele o zkrácení rodičovské dovolené a teprve poté event. řešit změnu varianty příspěvku - abyste se v případě zamítavé reakce zaměstnavatele neocitla po dočerpání rodičovského příspěvku bez finančních prostředků.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.