Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem důchodkyně a přivydělávám si jako OSVČ. OSSZ v Novém Jičíně mi uložila penále za rok 2004-2010 ve výši 15.600,- Kč z důvodu, že jsem nenahlásila pokračování v činnosti OSVČ od r. 2004, které jsem měla přerušené od r.2002.

Jelikož mé výdělky byly v těcho letech okolo 12.000 Kč, měla jsem za to, že mi nevzniká povinnost zálohy na sociální pojištění platit a neposílala jsem přehledy na OSSZ, pouze za všeobecnou zdravotní pojišťovnu VZP a finanční úřad FÚ. Byla mi předložena sjetina, kde mám vyčísleno penále ze záloh v jednotlivých letech, pouze částky penále, bez předpisu záloh. Chtěla bych vědět, zda je takový postup správný a jestli jsem neměla dostat náležitý rozpis dluhu. Jelikož jsem státu nezpůsobila žádnou finanční škodu, žádala jsem o prominutí penále. Komise mi snížila dluh o 4600 Kč jelikož prý vzala v úvahu, že jsem důchodkyně. Celý problém jsem si zavinila tím, že jsem sama dopracovala přehledy OSVČ za r. 2004-2011 a odevzdala. Pracovnice OSSZ mi řekla, že jsem neměla nic podávat a nikdo by nic nevěděl. Pokud se dá v této mé situaci něco dělat, děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Obnovení - stejně jako přerušení - živnosti je zapotřebí hlásit příslušné OSSZ a Vaší zdravotní pojišťovně. Pokud jste tak neučinila, je chyba jednoznačně na Vaší straně - neznalost zákona bohužel nikoho neomlouvá.
Pokud máte pochybnosti o vyčíslení výše penále, můžete se obrátit na příslušnou OSSZ a požádat je - osobně či písemně - o předložení předpisu záloh, na základě kterých Vám bylo penále vyčísleno. Vzhledem k tomu, že jste již dosáhla snížení dlužného penále, se ale obávám, že úplného odpuštění penále nedosáhnete a zbývající částku budete muset doplatit. Pokud pro Vás není možné zaplatit dlužnou částku jednorázově, pokuste se s OSSZ dohodnout na splátkovém kalendáři.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.