Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Sestra je vdaná, má exekuci a manžel odešel za jinou ženou. Jemu sráží exekuci (společná půjčka u komerční banky) z platu, avšak sestra je úplně bez finančních prostředků. Je bez zaměstnání, bez jakýchkoliv příspěvků ani rodičovskou podporu nemá, má 1 nezletilou dceru a 20letého studujícího syna.

Manžel (není to otec jejich dětí) uplatňoval slevu na daních na tyto děti, ale odchodem ji zrušil. Neměl by povinnost vůči manželce aspoň tuto slevu opět uplatňovat a dávat něco manželce? S manželem bydleli v pronájmu, nyní se přistěhovala s dcerou k mamince (důchodkyně 74 let). Práci se pokouší shánět, avšak bez úspěchu. Má základní vzdělání. Ačkoliv jsou manželé, zůstane dluh jenom na ní samotné? Nemůže ani zažádat na příspěvek v nouzi nebo kde může hledat pomoc? Děkuji, Vanda


ODPOVĚĎ:

Daňovou úlevu (slevu) na dítě nebo na manželku je ze zákona možné uplatňovat pouze na osoby žijící ve společné domácnosti. Pokud tedy manžel Vaši sestry se sestrou již nežije, je naprosto správné, že okamžikem odchodu uplatňování této slevy zrušil, protože na ni přestal mít nárok.
Co se týče společné půjčky, na jejím splácení by se samozřejmě měli podílet oba manželé. Jak ve svém dotazu sama uvádíte, manželovi Vaší sestry jsou splátky sráženy exekucí z platu, který pobírá. Určitá část splátek by mohla být srážena i Vaší sestře, muselo by jí ale zůstat tzv. nezabavitelné minimum, která je pro Vaši sestru 7.989,- Kč. Tuto částku tedy sestře nemohou zabavit.
Velká část dávek státní sociální podpory se odvíjí od výše životního minima domácnosti. Návod, jak si spočítat životní minimum domácnosti, najdete např. zde. Pokud příjmy domácnosti Vaší sestry nepřesahují 2,4násobek jejího životního minima, může si sestra požádat o přídavek na dítě, resp. na obě děti. Pokud by sestra byla vlastníkem či nájemcem bytu a měla v něm trvalé bydliště, mohla by si zažádat také o příspěvek na bydlení. Obě dávky vyplácí úřad práce v místě bydliště. Pokud příjem domácnosti Vaší sestry, do kterého se ale počítají i příjmy její matky, nedosahuje ani životního minima, může se setra obrátit na sociální odbor městského úřadu v místě bydliště se žádsotí o dávky pomoci v hmotné nouzi.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.