Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel se stal členem, nájemcem, bytu v bytovém družstvu vlastníků před uzavřením manželství se mnou. Po našem sňatku požádal družstvo o novou nájemní smlouvu s členstvím na nás oba. Podle stanov tohoto družstva přechází členství - nájemní smlouva - v případě úmrtí manžela na pozůstalého manžela. Z prvního manželství má manžel dítě a já dvě děti. Ptám se, jestli by některé z dětí mělo dědický nárok na členství reps. nájemní smlouvu v bytovém družstvu vlastníků, které byty údajně nám jen pronajímá. Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Členský podíl v bytovém družstvu je součástí dědictví stejně jako ostatní majetek zůstavitele a řídí se stejnými pravidly pro dědění. V případě družstevního bytu se nedědí byt, protože není ve vlastnictví konkrétní osoby, ale ve vlastnictví bytového družstva. Dědí se družstevní podíl, se kterým může být spojeno právo nájmu družstevního bytu. Obecně je problematika přechodu družstevního podílu upravena § 737 zákona o obchodních korporacích. Pokud dle stanov přechází členský podíl a nájem bytu na pozůstalého manžela, musí se tento manžel vypořádat s ostatními dědici podle výše jejich dědických podílů. Děti by tedy neměly nárok na členský podíl, ale měly by nárok na finanční vypořádání z titulu dědictví.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.