Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem ohledně příspěvku na bydlení. Partner je cizinec z Malajsie, který je zapsán v českém rodném listě naší dcery. Právě přicestoval za mnou a naší dcerou do České republiky na bezvízový 90 denní vstup, zatím nemá žádný dlouhodobý/přechodný pobyt, není nikde hlášen.

To máme v plánu začít zařizovat v nejbližších týdnech. Chtěla jsem tedy žádat o příspěvek na bydlení, ale vzhledem k tomu, že je cizinec a především je zapsán v rodném listě naší dcery, tak se již bere jako posuzovaná osoba (i kdyby v ČR nežil). Bylo mi řečeno, že od jeho hlášeného pobytu musí uplynout 365 dní, abych měla na příspěvek nárok. Tomu bych tedy asi rozuměla, ale jak je to skutečně v tomto případě, kdy je zde bez delšího pobytu, bez víz, stručně řečeno jako “turista”. Nemá žádné příjmy a především ani nemůže o práci žádat, nepřijel sem s pracovním povolením, chtěl by žádat o pobyt jako rodinný příslušník občana EU. Je tedy nějaké řešení? Jak dokázat, že skutečně nemáme dostatek prostředků, nemá se jak podílet na nákladech spojených s bydlením, alespoň na dobu, než by dostal delší pobyt a mohl žádat o práci.   Ve starším článku na vašich stránkách z roku 2016 jsem četla, že u příspěvku na bydlení by bez trvalého pobytu počítán jako posuzovaná osoba neměl být cizinec, což tedy se mohlo za ty roky zákonem změnit, přesto bych se ráda ujistila, případně zjistila, jak dále postupovat. Mockrát děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že Váš partner není občanem EU, jako cizinec bez trvalého pobytu na území ČR by mohl mít - společně s Vámi - nárok na příspěvek na bydlení ode dne, kterým uplynulo 365 dní ode dne hlášení k pobytu na území ČR.
Paragraf 3 odst. 2 zákona o státní sociální podpoře pak vymezuje další situace, kdy může mít cizinec bez trvalého pobytu na území ČR jako žadatel nebo společně posuzovaná osoba nárok na příspěvek na bydlení. Jedná se například o cizince, kterým byla udělena doplňková ochrana, vydána zaměstnanecká karta nebo povolení k dlouhodobému pobytu za účelem vědeckého výzkumu nebo výkonu zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci. Doporučuji tedy prozkoumat uvedená ustanovení a zjistit, zda by se některá z nich v budoucnu vztahovala na Vašeho partnera.
Další možností je pokusit se Vašeho partnera vyloučit z okruhu společně posuzovaných osob. Paragraf 7 odst. 6 zákona o státní sociální podpoře totiž říká, že: Krajská pobočka Úřadu práce může při rozhodování o dávkách v případech, kdy osoby uvedené v odstavci 3 písm. a) až c) spolu nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně nežijí, rozhodnout, že se neposuzují jako osoby společně posuzované, nebo jde-li o příspěvek na bydlení v případech, kdy některá ze společně posuzovaných osob nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně byt neužívá, rozhodnout, že se k ní při posouzení nároku na příspěvek na bydlení a jeho výši nepřihlíží. V tomto případě byste ale musela prokazovat, že s Vámi partner nejméně tři měsíce nežije ve společné domácnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.