Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (2 hlasů)

Rozvádím se s manželem a v současné době (02/2023) se rozhoduje o svěření dítěte do mé péče. Na tom jsme se s manželem dohodli. Nyní mi manžel zaslal dohodu o majetkovém vypořádání s tím, že rodinný dům a veškerý majetek SJM, který jsme spolu nabyli po dobu manželství, zůstane manželovi. S tím nesouhlasím.

Zůstala jsem sama s dcerou v nájemním bytě a manžel mi nechce po 12 letech manželství nic dát. Je možné požádat soud o majetkové vypořádání před rozvodem nebo až po rozvodu? Jde mi jen o to zabezpečit dceru a pořídit si vlastní bydlení. Děkuji Vám s pozdravem Berta.

 

ODPOVĚĎ:
Na Vaši situaci pamatuje občanský zákoník v ustanovení § 740 "Nedohodnou-li se manželé o vypořádání, může každý z nich navrhnout, aby rozhodl soud. O vypořádání rozhoduje soud podle stavu, kdy nastaly účinky zúžení, zrušení nebo zániku společného jmění."
Dohodu o majetkovém vypořádání nemusíte akceptovat neboť dohoda je dvoustranný projev vůle více jednajících osob a není jednostranným právním aktem. Pokud s dohodou, kterou Vám manžel navrhl nesouhlasíte, požádejte (podejte návrh na zahájení řízení) o majetkové vypořádání soud.
Žalobní návrh na vypořádání společného jmění můžete požádat kdykoli, avšak nepřesáhněte dobu tří let od rozvodu manželství. Po třech letech se zákona připadnou věci sloužící k obvyklé či běžné potřebě jednoho manžela právě tomuto manželi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.