Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zemřela mi sestra, 2 dny po porodu. Neteři je nyní 13 let. Otec neteře se znovu oženil a nyní mají dohromady 4 děti. Manželky 2. z předchozího manželství, moje neteř z jeho vztahu se zemřelou sestrou a 4. společné dítě. Máme podezření, že její sirotčí důchod nepoužívá ve prospěch svojí dcery. Nedovolí ji účastnit se letního dětského tábora, nechtěli ji pustit na lyžařský kurz pořádaný školou, ale matka zemřelé sestry (babička) jí přidala 3.000 Kč, tak mohla jet.

Když měla narozeniny, tak nic nedostala, ani to s ní neoslavili. Chodí oblékaná většinou ve zděděných věcech po nejstarší dceři nevlastní matky. K babičce jezdí v krátkých kalhotách atd. Synovi kupují mobil, tablet a jiné dražší dárky. Neteři je to samozřejmě líto. První mobil dostala ve 12 letech a to od strýce (bratra zemřelé matky). Mám strach, jak se to projeví na jejím vývoji, co z ní vyroste. Podnět k napsání dotazů je, že nyní je nevlastní matka se svými 2 dětmi a nejmladším společným synem na letecké dovolené v Turecku a neteř je doma s otcem. Zapomněla jsem napsat, že nevlastní matka je dlouhodobě na nemocenské. Můžou používat její sirotčí důchod pro potřeby svoje, celé rodiny, splácení auta? Je nějaká možnost přezkoumat jak používají její peníze. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Sirotčí důchod patří mezi tzv. pozůstalostní důchody a je určen na úhradu potřeb nezaopatřeného dítěte. Otec Vaší neteře má vůči ní samozřejmě také vyživovací povinnost. Tu plní také tím, že Vaší neteři poskytuje hmotné zázemí (bydlení, ošacení, školní potřeby) a stravu. Je tedy v pořádku, pokud na úhradu těchto nákladů používá sirotčí důchod. Jestliže ale ze sirotčího důchodu hradí i své výlučné potřeby (splátky auta, vlastní soukromá dovolená apod.), takové jednání už v pořádku není. Podle občanského zákoníku dále platí, že životní úroveň dítěte má být zásadně shodná s životní úrovní rodičů. Pokud tedy otec neteře jede v létě na dovolenou k moři a v zimě na lyže, měl by totéž dopřát i Vaší neteři. Jestliže se domníváte, že otec nepoužívá sirotčí důchod k úhradě potřeb Vaší neteře, obraťte se na okresní správu sociálního zabezpečení v místě bydliště Vaší neteře, případně následně na Policii České republiky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.