Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zhruba v polovině roku 2022 jsme s exmanželem prošli docela náročným rozvodem. Děti soud svěřil do mojí péče s tím, že se s tátou dětí máme vždy domluvit, kdy se uvidí. Exmanžel je měl několikrát přes noc, ale vždy děti přijely v hrozném stavu a vyprávěly až neuvěřitelné věci. Jelikož mě děti (7 a 4,5 let) prosily, že tam spát nechtějí, řekla jsem exmanzelovi, že může děti vidět kdykoli bude chtít, ale že mu je přes noc nedám.

Od té doby (20.8.2022-19.9.2022) děti tátu neviděly.   Jelikož byly děti soudem svěřené mně, vyplatila ředitelka školky přeplatek školného a stravného na můj účet. Toto se ale dozvěděl můj exmanžel a chce po mne peníze okamžitě zpátky. Vyhrožuje jak paní ředitelce tak mně. Nyní jsem od něj dostala předžalobni výzvu. Prosím jak na toto reagovat? Patří přeplatek dětem (respektive mně) nebo jemu, jelikož se poplatky hradily z jeho účtu?   P. S. : exmanžel odkazuje na rozhodnutí soudu okresního soudu v Tachově, kde v odůvodnění je napsáno: "Za Dominika platí stravné 600 Kč a za Ladislava poplatek a stravné 1.500 Kč."  Děkuji. Izabela.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud stravné a školné hradí otec, měly by být peníze vráceny jemu. Dle zákona je otec povinen hradit výživné, pokud výživné hradí, všechny další platby jsou chápány jako platby mimořádné a děti na ně tedy bez souhlasu povinného rodiče nemají nárok. Tedy doporučovala bych mu přeplatek stravného vrátit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.