Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otěhotněla jsem neplánovaně a nečekaně s mužem, se kterým jsem ale neměla žádný partnerský vztah a je to pro mne v podstatě cizí člověk. Ve třetím měsíci těhotenství jsem se poznala se současným partnerem, který mi byl celou dobu oporou, doprovázel mě k porodu, o nyní již 4 měsíční dceru se stará, když jsem byla v nemocnici, měl ji na starost a je opravdu milujícím rodičem.

Bohužel ale biologický otec má o kontakt s dcerou zájem, přestože se odmítl nechat zapsat do rodného listu. Vím, že pokud zapsán v RL není, nemá k dceři práva ani povinnosti, ale přesto jsem mu vyšla vstříc a dochází jednou za 14 dní za dcerou a posílá finance. Já bych ale ráda zapsala do rodného listu jako otce současného partnera, aby se o dceru měl kdo postarat, kdyby se mi něco stalo. Pro mě a pro dceru v podstatě cizího, člověka byť biologického otce, tam uvádět rozhodně nechci a on sám to i odmítl. Můj dotaz zní, když uvedu do RL současného partnera, může biologický otec pokud by se tuto skutečnost dozvěděl, podat nějakou žalobu? Případně v jaké lhůtě? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud s tím budete oba - Vy i Váš současný partner - souhlasit, pak samozřejmě můžete partnera do rodného listu uvést, i když není dceřiným biologickým otcem. Její biologický otec už se v takovém případě nebude moci domáhat svého otcovství ani nebude moci podat vůči Vašemu partnerovi návrh (žalobu) na popření otcovství. Tato situace by se změnila jedině tehdy, kdyby jste si to rozmyslela Vy nebo Váš partner a jeden z vás by podal k soudu návrh na popření otcovství. Pokud by otcovství Vašeho současného partnera bylo popřeno a Vaše dcera by tedy opět právně neměla žádného otce, mohl by se následně biologický otec domáhat určení svého otcovství - pro určení otcovství zákon žádnou lhůtu nestanovuje. Dokud ale bude v dceřině rodném listě zapsán jako otec Váš současný přítel, biologický otec žádnou možnost obrany nemá.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.