Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsme v rozvodové fázi, a řešíme majetkové vypořádání po rozvodu. Máme společný dům a manželka se rozhodla, že jej i po rozvodu budeme obývat společně, jelikož ani jeden z nás nemá dostatek prostředků na vyplacení druhého. Já navrhuji dům prodat a o peníze se rozdělit, ona však trvá na tom, že budeme bydlet společně a že prodej domu nepodepíše.

Existuje nějaký právní prostředek, který by ji donutil, aby se dům prodal a o peníze jsme se rozdělili?   Děkuji za odpověď. Hugo.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je dům ve společném jmění manželů, pak nejprve musí být převeden do podílového spoluvlastnictví - pokud se nedohodnete, tak byste musel podat žalobu o vypořádání SJM a jakmile bude dům v podílovém spoluvlastnictví, můžete se domáhat vypořádání tou formou, že buď jeden druhého vyplatí a ponechá si jeho podíl a pokud by žádný z manželů neměl finance na vypořádání, soud (pokud není dům reálně rozdělitelný na dva samostatné) nařídí veřejnou dražbu a výtěžek z prodeje rozdělí mezi spoluvlastníky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.