Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Exmanželka má naše 2 děti ve své výhradní péči, nyní jsme se ale dohodli na střídavé péči týden/týden a rádi bychom to měli soudně posvěceno. Pokud je takováto žádost založena na společné dohodě obou rodičů, přičemž jsme se i oba dohodli na výši výživného, které budu platit já a je dokonce vyšší, než mi bylo při rozvodovém řízení určeno soudem při výhradní péči matky, lze takovouto žádost považovat za formalitu v tom slova smyslu, že soud toto nebude vůbec přezkoumávat a nebude třeba znovu procházet nějakým soudním řízením?

Jde mi hlavně o výpočet výživného, na kterém, jak jsem zmínil, jsme dohodnutí ke spokojenosti obou stran. Také bych se rád zeptal, kam se taková žádost podává a lže-li vyplnit potřebné dokumenty třeba s Vaší pomocí? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže jste se s exmanželkou dohodli jak na střídavé péči, tak na výši výživného, můžete postupovat stejným způsobem, jakým jste postupovali při rozvodovém řízení, kdy jste nejprve museli vyřešit právě péči o děti a výživné. Sepište tedy s exmanželkou dohodu o tom, že děti budou svěřeny do střídavé píče a uveďte tak výši výživného, na které jste se dohodli. Jestliže je výživné vyšší než to, které Vám stanovil soud při rozvodovém řízení, pak soud bude Vaši dohodu určitě respektovat, resp. nevidím důvod, proč by dohodnutou výši výživného měnil.
V bezplatné právní poradně pouze zodpovídáme dotazy, nesepisujeme pro tazatele žádná podání. Vzory takové dohody ale můžete najít na internetu nebo Vám s jejím sepsáním mohou pomoci pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) na městském úřadě v místě bydliště dětí nebo například pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. Sepsanou dohodu pak podejte k okresnímu soudu v místě bydliště dětí. Pokud se s exmanželkou na všem dohodnete, bude schválení takové dohody soudem opravdu víceméně formalita.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.