Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme úplná rodina, ale teď se naše dcera sama dobrovolně rozhodla odejít. Před týdnem jí bylo 18 let a 6.1.2021 se odhlásila z trvalého bydliště ke svému příteli do RD, kde žijí spolu, mají celé horní patro domu. Její přítel si vydělává, pracuje. Dcera studuje obor kadeřnice 2. rokem.

Máme ještě jednu 15-ti letou dceru. Musíme 18-ti leté dceři něco platit, když se rozhodla sama a odešla přes náš nesouhlas.

 

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dětem trvá do doby, dokud děti nejsou schopné živit se samy. Vyživovací povinnost tedy zpravidla končí s ukončením studia dítěte a jeho nástupem do zaměstnání. I když se Vaše dcera ihned po dosažení zletilosti rozhodla ze společné domácnosti odstěhovat, do doby než bude schopná se živit sama, vaše vyživovací povinnost vůči dceři trvá. Skutečnost, že jste s dceřiným rozhodnutím nesouhlasili, nemá na vaši vyživovací povinnost žádný vliv. Partner Vaší dcery vůči ní zatím vyživovací povinnost nemá. Jiná situace by nastala v případě, kdy by se Vaše dcera za svého přítele provdala nebo by i bez uzavření manželství došlo k narození dítěte. V případě uzavření manželství by samozřejmě manžel měl vůči Vaší dceři vyživovací povinnost a jeho vyživovací povinnost by měla přednost před vyživovací povinností rodičů. V případě narození dítěte by měl dceřin přítel vůči dceři i bez uzavření manželství vyživovací povinnost po dobou dvou let od narození dítěte.
Dokud nenastane některá z výše uvedených situací, máte vůči dceři vyživovací povinnost do doby, dokud bude dcera studovat a nebude schopná se sama živit. Doporučuji tedy pokusit se s dcerou na výši výživného dohodnout. Pokud dcera s Vámi navrhovanou výši výživného nebude souhlasit a dohoda s ní nebude možná, plaťte jí alespoň nějakou částku dle vašich finančních možností. V případě nesouhlasu s touto částkou může Vaše dcera požádat o určení výše výživného soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.