Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželkou se rozvádíme a máme společný automobil, který je napsaný na mě, ale manželka ho převážně používá. Manželka chtěla na sebe napsat automobil s tím i platit pojistné. Já mám obavy, že pak bych nemohl občas užívat automobil, že by mi bylo bráněno (nevydání zelené karty, malého technického průkazu). Jak je možné se domoci užívání společného automobilu? Jakou žalobou? Je to vymahatelné? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
I když je vozidlo psáno jen na jednoho z manželů, pokud bylo pořízeno za manželství, je součástí SJM a oba manželé mají právo vozidlo užívat. Pokud si to znemožňují, je samozřejmě možné obrátit se na soud, ale ten by měl jedinou možnost rozhodnutí, kdy by autoritativně určil, který den který z manželů bude vozidlo používat. A po rozvodu se pak bude rozhodovat o tom, komu vozidlo připadne do vlastnictví a kdo koho jakou částkou za vozidlo vyplatí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.