Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S matkou mého syna (3 roky), jsme rozvedeni od prosince 2018. Syn byl svěřen do její péče a já syna mám na víkend 1x za 14 dní. Ovšem do loňského roku, přesněji do října 2019, kdy jsem se seznámil se svou nynější přítelkyní, jsem s matkou syna vycházel výborně a syna jsem mohl vídat i v týdnu či jsem ho měl víkend navíc v měsíci.

Od října se situace změnila a matka, začala dělat naschvály. Když ji požádám, zda bych syna mohl vyzvednout ze školky a vzít ho odpoledne ven, tak nemohu, pokud jí to neohlásím den předem. Do této chvíle mi denně volala, když vyzvedla syna ze školky a informovala mě o jeho stavu a jak se mu vedlo ve školce, nyní ji to obtěžuje.   Vše poslední měsíc vygradovalo tím, že si najala právníka na úpravu mého styku se synem, určení prázdnin a jejich rozdělení na sudý a lichý rok, na jednu stranu to vítám, protože Vánoce jsem s ním netrávil od roku 2017. Ale právník jí doporučil, aby se mnou komunikovala maximálně 2x v týdnu, kdy syna nemám a to je pro mě dlouhá doba. Syna mám velice rád a chybí mi a mám podezření, že ona si je tohoto stavu vědoma a zneužívá to, aby mě tím trápila. Navíc si teď změnila mobilní číslo a já nevím, zda na to má právo, protože chce, abych ji posílal dotazy na syna mailem, na které neodpovídá. Navíc pokud se bude něco dít se synem v době, kdy ho budu mít ve své péči, tak ji nemám jak informovat o jeho stavu, kdy dle mého názoru je informování mailem docela zdlouhavý proces. Děkuji za odpověď, jsem z této situace zoufalý a doufal jsem, že s matkou syna budeme vycházet jako dva rozumní lidé.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže se synova matka rozhodla, že se bude striktně držet soudního rozhodnutí a umožní Vám styk jen v době, kterou stanovil soud, je to (bohužel pro Vás) její právo. Co se týče informací o synovi, paragraf 890 občanského zákoníku sice říká, že rodiče jsou povinni si vzájemně sdělit vše podstatné, co se týká dítěte a jeho zájmů, žádný právní předpis ale nestanovuje, o jaké konkrétní informace se jedná a jak často by tyto informace měly být předávány.
Doporučuji kontaktovat nejprve matku dítěte a pokusit se s ní dohodnout na nějakých pravidlech tak, abyste syna mohl vídat častěji než 1 x za 14 dní. Pokud dohoda s matkou nebude možná, můžete zkusit obrátit se na pracovníky orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) v místě synova bydliště. Vzhledem k tomu, že matka neporušuje soudní rozhodnutí, je ale možné, že Vám OSPOD nebude nápomocný. V takovém případě se můžete obrátit na okresní soud v místě synova bydliště obrátit Vy sám a podat nový návrh na určení styku se synem. V návrhu uveďte, jak často byste se synem chtěl stýkat (kromě osobního styku můžete do návrhu zahrnout například i povinnost, aby Vám matka v určitých časových intervalech umožnila telefonický kontakt se synem), můžete navrhnout i styk se synem pro období letních prázdnin, vánoc a velikonoc. Obdobný návrh může samozřejmě podat i synova matka. Bude pak záležet na posouzení soudu, jak Váš styk se synem upraví.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.