Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych vás požádat o informaci ohledně situace, kterou možná v budoucnu budeme s manželkou řešit. Já jsem ještě před manželstvím koupil pozemek, který jsem z 10% uhradil a na 90% si vzal hypotéku. Následně (za 1 rok) jsem poznal ženu, vzali jsme se po dalších 3 letech a já jí následně daroval 1/2 tohoto pozemku za účelem společného užívání a spláceli jsme v manželství společně.

Pozemek vlastníme v podílovém spoluvlastnictví, každý 1/2. Na pozemku jsme následně (cca za rok) začali stavět rodinný dům, který je v SJM (též na hypotéku, která byla refinancována a již v ní byla sloučena hypotéka na pozemek), v současné době ještě není dům zkolaudován, ale již námi několik let obýván (před dokončením), dům jsem z velké části stavěl svépomocí. Kdyby došlo k rozvodu a manželka nesouhlasila s vyplacením a tím, že převezmu hypotéku, máme poté (po rozvodu) 3 roky se ještě domluvit, jestli uvažuji správně? Kdyby ani v této lhůtě k domluvě nedošlo, může soud nařídit prodej domu v SJM a nám ponechat podíly 1/2 na pozemku, nebo jaké jsou reálné varianty? Může dojít i ke zrušení podílového spoluvlastnictví pozemku? Jak lze případně zařídit/ovlivnit, aby dům připadl mě? Předem děkuji za informaci. S pozdravem Simon.

 

ODPOVĚĎ:
V případě rozvodu, pokud byste se nedohodli, byste do tří let po právní moci rozsudku o rozvodu museli podat žalobu o vypořádání SJM. Předmětem by byl pouze dům, nikoliv pozemek, neboť ten je v podílovém spoluvlastnictví. V případě SJM soud nemůže nařídit prodej, může nařídit pouze přikázání jednomu z manželů s povinností druhého vyplatit nebo přikázání do podílového spoluvlastnictví. A pak byste teprve v případě, že se nedohodnete, podávali žalobu o vypořádání podílového spoluvlastnictví a tam by již soud mohl nařídit prodej ve veřejné dražbě. Pokud byste chtěl, aby dům připadl Vám, musel byste soudu prokázat, že jste schopen manželku vyplatit, tedy že máte reálné možnosti získat hypotéku nebo máte hotovost na vyplacení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.