Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Bohužel se s manželem chystáme k rozvodu a narazili jsme při finančním vyrovnávání na tuto otázku. Kromě společného bytu, kde žijeme, máme ještě finanční částku, v tuto chvíli uloženou na investice. Částka pochází ze zdroje dědictví po mé mamince. Jde konkrétně o tuto cestu: Po mamince zůstal byt, ve kterém nyní bydlí moje sestra.

Jako vyrovnání této pozůstalosti na mě převedla jiný, menší byt v osobním vlastnictví. Ten jsme po několika letech prodali a hotovost využíváme jako investice. Manžel do celého "projektu" žádnou hotovost nevkládal, rekonstrukce se nedělala, byt se prodával tak, jak jsme ho dostali. Patří nyní tato hotovost mně, jakožto přímému dědici, nebo už se přetransformovala do stavu "společný majetek manželů"? Děkuji za odpověď, Bohumila.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je tok peněz zřejmý, peníze se nemísily s žádnými dalšími penězi z příjmů apod..., je tato hotovost Vaše, neboť se nikdy předmětem SJM nestala a neměla by tedy být vůbec předmětem vypořádání. Pokud jste ale z peněz měli nějaký výnos, např. jste je půjčili a dostali úrok, tak ten už předmětem SJM bude.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.