Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

26.1.2019 mi na OSPODu bylo sděleno, že se mám obrátit na svého advokáta, aby podal oznámení k soudu, že otec nevodí kluky ve stanovenou dobu soudem. Buď je dovede pozdě nebo brzo, s tím, že mi zavolá - "Jsi doma? Vezu ti kluky". Stává se to pravidelně.   Když jsem kontaktovala svého advokáta, tak mi řekl, že to je nesmysl a že se s tím ještě nesetkal a pokud to prý vadí sociálce, ať to na soud podá ona.

Můžu vědět jak to teda je a jak postupovat? Kluky mám v péči a otec má stanovený styk v sudý týden od čtvrtka 14:00 do neděle 18:00 a lichý týden středa 14:00 - 18:00, pátek 14:00 - 18:00. Minulý týden v pátek (kdy je měl dovézt v 18:00) kluky dovezl až ve 22:30, kdy je i přes můj nesouhlas vzal na služební cestu do Polska. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda jste s tímto problémem kontaktovala OSPOD Vy sama se žádostí o řešení nebo zda tyto skutečnosti zjistil OSPOD a požaduje řešení po Vás. Pokud jste OSPOD kontaktovala Vy sama, protože (předpokládám) Vám tato situace vadí a požádala jste OSPOD o pomoc, domnívám se, že je to OSPOD, kdo by měl v celé věcí zjednat nápravu. OSPOD může začít komunikovat s otcem a upozornit ho na to, že by měl respektovat soudní rozhodnutí a dodržovat časy předávání a vrácení dětí. Stejně tak - jak sama píšete - může na jednání otce upozornit soud přímo OSPOD. Pokud Vám chování otce vadí, doporučuji obrátit se na pracovníky OSPOD se žádostí, aby s otcem promluvili a zjednali nápravu. Pokud se bude nedodržování časů opakovat, doporučuji o každém takovém porušení soudního rozhodnutí informovat OSPOD a trvat na zaprotokolování této informace do spisu. Podání oznámení k soudu dle mého názoru mnoho nevyřeší - soud (ale bohužel ani OSPOD) nemůže otce dětí nijak donutit, aby soudní rozhodnutí respektoval. V případě dlouhodobého opakování těchto situací by připadalo v úvahu asi jen omezení styku s dětmi, ale to považuji za krajní řešení celé situace.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.