Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

08/2019 jsem se provdala a neuzavřeli jsme předmanželskou smlouvu. Ráda bych věděla, zda je to možné učinit dodatečně a nebo jestli se dá právně zajistit, aby se moje a jeho děti nemuseli v budoucnu nijak dohadovat. Vlastnila jsem před svatbou byt 4+1 a přála bych si, aby zůstal mým dětem, dále jsem zdědila po otci chatu, ale už po sňatku a manžel vlastní byt ve Španělsku.

Jak to vyřešit do budoucna? Jak je to s dědictvím v případě úmrtí? Jde to nějak právně ošetřit, aby jeho nemovitost dědily jeho děti a moje ty mé? Děkuji za odpověď. Laura.

 

ODPOVĚĎ:
I v době manželství můžete uzavřít smlouvu, kterou budete modifikovat SJM, musíte navštívit notáře a sepsat zúžení SJM nebo režim oddělených jmění a nastavit si, jak chcete mít SJM ošetřeno do budoucna. V případě úmrtí budou vždy dědit jen biologické děti, takže v případě Vašeho úmrtí budou dědit Vaše a v případě úmrtí manžela jeho děti. Každý z manželů dědí s dětmi rovným dílem, ale závětí můžete ošetřit, aby dědily pouze děti a přeživší manžel nedědil nic.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.