Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel má po rozvodu určené návštěvy nezletilých dětí každých 14 dní. Bývalá manželka bydlí cca 200 km daleko. Návštěva probíhá v jejím scénáři, kdy dětem prakticky nedovolí jakkoliv s otcem pobýt o samotě. Brání jim v obejmutí. Dělá scény na veřejnosti. Děti jsou staré dcera 8 a syn 5 let.

Přítel se tam bojí jezdit, aby děti neprožívaly zbytečné trauma. Jak se dá postupovat, aby mohl v klidu navštěvovat děti, nejlépe bez vlivu matky. Už se na to nemůžu nečinně koukat. Děkuji Ilona.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je soudním rozhodnutím stanoveno, že styk otce s dětmi má probíhat v místě bydliště matky, ale otci tato skutečnost nevyhovuje, může podat k soudu nový návrh na určení styku, ve kterém uvede, že si přeje, aby styk s dětmi mohl probíhat v místě jeho bydliště a bez přítomnosti matky dětí. Pokud soud takový návrh schválí, nebude mít matka dětí právo bránit Vašemu příteli, aby si v době styku odvezl děti do místa svého bydliště. Stejně tak nemá matka právo otci v odvozu dětí bránit, pokud v soudním rozhodnutí není uvedeno, že styk má probíhat v místě bydliště matky.
Samozřejmě chápu, že Váš přítel chce minimalizovat negativní dopady současné situace na psychiku dětí. Určitě ale doporučuji na styk s dětmi nerezignovat, ale naopak i nadále o kontakt s dětmi usilovat. Pokud by Váš přítel přestal za dětmi jezdit, dosáhla by matka dětí svého cíle - zabránit dětem v kontaktu s otcem. Do doby soudního rozhodnutí doporučuji řešit celou situaci také s pracovníky orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD). Pracovníci OSPOD by měli hájit zájmy dětí a mohli by Vašemu příteli být v řešení jeho situaci nápomocní - mohli by promluvit s matkou dětí a pokusit se zjednat nápravu tak, aby Váš příteli mohl trávit čas s dětmi bez přítomnosti jejich matky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.