Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám 2 děti narozené 1978 a 1980, o které jsem se starala do roku 1986, kdy byly rozhodnutím soudu svěřeny do péče bývalého manžela. Po dovršení 15 let přešly děti po vzájemné dohodě s bývalým manželem zpět do mé péče až do zletilosti a ukončení studia.

Při výpočtu důchodu mi nebyla uznána žádná péče o děti s tím, že po roce 1986 nebyla tato péče potvrzena rozhodnutím soudu a do roku 1986 nesplňuji podmínku 10ti let péče. Dodala jsem na OSSZ pouze čestné prohlášení mé a mého bývalého manžela. Můj dotaz zní, zda je nějaká možnost, jak dodatečně soudně potvrdit péči o mé děti aby to OSSZ mohla uznat. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 85 odst. 3 zákona č. 582/1991 Sb. o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, dokládá žena výchovu dítěte a péči o dítě do čtyř let věku v období před 1.7.2007 svým čestným prohlášením a rodným listem dítěte (nebo jiným dokladem o vztahu k dítěti), a to při uplatnění žádosti o důchod. Jestliže jste tedy OSSZ doložila Vaše čestné prohlášení (a čestné prohlášení Vašeho bývalého manžela), mělo by to být pro prokázání péče o děti dostačující. Doporučuji tedy nyní vyčkat na rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Pokud by Vám doba péče nebyla uznána, máte možnost proti rozhodnutí ČSSZ podat námitky do 30 dní ode dne, kdy Vám bude rozhodnutí doručeno.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.