Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel platí alimenty na dospělou dceru z prvního manželství 2500 Kč. Manžel je zaměstnaný, já jsem na rodičovské dovolené. Máme 2 děti (3,5 a 2roky). Vzhledem k finančním problémům jsem nucena nastoupit do práce a manžel s dětmi zůstane na rodičovské dovolené.   Má změna manželovy ekonomické aktivity vliv na výši alimentů? Jeho příjem byl cca 18.000 Kč, rodičovský příspěvek má výši cca 4200 Kč. Máme oddělené SJM. Děkuji, Izabela

ODPOVĚĎ:
Podle § 913 nového občanského zákoníku (NOZ) jsou pro určení rozsahu výživného rozhodné odůvodněné potřeby a majetkové poměry oprávněného (dětí), jakož i schopnosti, možnosti a majetkové poměry povinného (rodičů dětí). Při hodnocení schopností, možností a majetkových poměrů povinného je třeba také zkoumat, zda se povinný nevzdal bez důležitého důvodu výhodnějšího zaměstnání či výdělečné činnosti nebo majetkového prospěchu, popřípadě zda nepodstupuje nepřiměřená majetková rizika.
Podle § 923 NOZ dále platí, že: Změní-li se poměry, může soud změnit dohodu a rozhodnutí o výživném. Z toho vyplývá, že šance na změnu výše výživného nastává zejména tehdy, pokud od posledního určení výše výživného došlo ke změně finanční situace jednoho nebo obou rodičů. O tom, jaká je finanční a majetková situace matky dospělé dcery ve svém dotazu nic nepíšete. Jestliže došlo (dojde) k výraznému zhoršení finanční situace Vašeho manžela, může samozřejmě zkusit podat k okresnímu soudu v místě bydliště dcery návrh na snížení výživného. V takovém případě je zapotřebí počítat s tím, že soud bude zkoumat, zda bylo nezbytné, aby se Váš manžel vzdal svého příjmu ze zaměstnání a zda pro to měl vážný důvod. Pokud od posledního určení výživného ale současně došlo také ke zhoršení finanční a majetkové situace dceřiny matky, případně k navýšení nákladů na dceřinu výchovu a výživu, je možné, že soud výživné nesníží nebo ho sníží jen mírně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.