Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chcela by som poprosiť o radu nakoľko sa nachádzam v zložitej situácií a neviem na koho sa obrátiť. Som Slovenka, momentálne žijúca a pracujúca v Anglicku, kde si odvádzam všetky povinné odvody (2015-2019). Som tehotná a môj partner a otec dieťaťa je Čech (sme zasnúbení avšak nie sme ešte zobratí, a teda nie sme v manželstve).
Hoci je priateľ Čech, 2011-2019 je zamestnaný v Anglicku a teda tu taktiež odvádza vsetky povinné odvody. Jeho trvalý pobyt je ale stále v Česku. Budeme sa spoločne vracať do Česka, kde som v rokoch 2011-2015 pracovala na TPP, odvádzala zdravotné aj sociálne poistenie.

Zároveň si stále platím životné poistenie v Česku, pretože som vždy plánovala vrátiť sa. Vlastním nehnuteľnost (nemovitost) v Česku a keď som tam žila, bola som oficiálne nahlásená na cudzineckej polícií na prechodný pobyt (nakoľko na trvalý pobyt som ešte nemala nárok). Môj trvalý pobyt je teda zatiaľ stále vedený na Slovensku.
Chcela by som rodiť v Česku aby dieťa malo české občianstvo, keďže v Česku plánujeme ostať natrvalo. Príchod do Česka plánujeme začiatkom leta 2019, približne v 06/2019.
Keďže momentálne pracujem v Anglicku, materský príspevok budem poberať z Anglicka od môjho súčastného zamestnávateľa. Tu je materská 6 týždňov.
Moja otázka znie, či mám nárok na rodičovský príspevok v Česku? Kedy oň mám požiadať a aké doklady či dokumenty budem potrebovať?
Mám vôbec na niečo nárok, keďže som posledné 4 roky v Česku nežila a tým pádom nič neodvádzala? Nebudem mať prípadne problém aj so samotným pôrodom?
Už voped vám veľmi pekne ďakujem za akúkoľvek pomoc.
Želám pekný deň.   S pozdravom Andrea

ODPOVĚĎ:
Obecně platí, že hlavní odpovědnost za vyplácení dávek nese ta země, ve které rodiče dítěte pracují. Jestliže tedy Vy i Váš partner pracujete ve Velké Británii, budete mít nárok na mateřské a rodinné dávky ve Velké Británii. Jiná situace by nastala v případě, že by jeden z Vás – Vy nebo Váš partner – byl zaměstnaný v České republice. Vyplývá-li totiž nárok na dávky ze zaměstnání či samostatné výdělečné činnosti v obou zemích, je za poskytování dávek odpovědná ta země, v níž žije dítě, pokud v ní zároveň pracuje jeden z rodičů. Pokud by tedy jeden z vás pracoval v ČR a žilo by zde i dítě, byla by za výplatu rodičovského příspěvku odpovědná Česká republika. To ale bohužel není Váš případ. Podle § 31 zákona o státní sociální podpoře, který upravuje výplatu rodičovského příspěvku navíc musí být u oprávněné osoby a dítěte splněna podmínka trvalého pobytu a bydliště na území České republiky. Na základě výše uvedeného se domnívám, že se zaměstnáním ve Velké Británii a trvalým pobytem mimo území České republiky nárok na rodičovský příspěvek v České republice mít nebudete. Doporučuji tedy důkladně prozkoumat možnosti finanční pomoci, na které byste dosáhli ve Velké Británii.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.