Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Počátkem roku jsem nastoupila do nového zaměstnání, do velkého státního podniku. Před tím jsem pracovala téměř šest let u jednoho zaměstnavatele. Pracovní smlouvu mám na jeden rok se zkušební dobou 3 měsíce. Od 22. ledna 2018 jsem v pracovní neschopnosti, vypadá, že minimálně do konce března, spíš déle.

Můj zaměstnavatel chce nyní se mnou hovořit a probrat další postup. Nepředpokládám, že zaměstnavatel chtěl pokračovat ve spolupráci se zaměstnancem, který cca po třech týdnech od nástupu nastoupil na neschopenku. Prosím, jak je to s ukončením pracovního poměru ze strany zaměstnavatele ve zkušební době, v pracovní neschopnosti zaměstnance? Děkuji, Jarka

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance. Poté již zaměstnavateli nic nebrání pracovní poměr ukončit. Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Co je to tzv. karanténa zaměstnance - příklad
  • Kdy nemůže dát zaměstnavatel výpověď zaměstnanci ve zkušební době
  • Ústní výpověď ve zkušební době - je platná a přípustná?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.