Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V současné době řeším se studijním oddělením VŠEM uplatnění svého práva vyplývajícího z § 54a zák. 111/1998, o vysokých školách. Předmětem našeho sporu je, že studijní si moji žádost vykládá jako prodloužení termínu studia dle nařízení rektora 7/2014, čl. 1, které je zpoplatněno platbou za další studijní rok (40.000 Kč).

V nařízení rektora se hovoří o prodloužení studia v případě jeho neuzavření/neukončení studia do stanoveného termínu (standardní doba studia). V mém případě mám dle studijního plánu termín pro ukončení studia stanoven na 30.6.2019, což mi může kolidovat s předpokládaným termínem porodu, který je 8.7.2019.
Já se domnímám, že pokud zákon hovoří o právu na prodloužení lhůt tak by lhůta 30.6.2019 měla být prodloužena právě o těch 28 týdnů po které budu čerpat mateřskou dovolenou a nejpozději do těch 28 týdnu od porodu musím dokončit všechny studijní povinnosti. Nejedná se pak tedy o prodloužení studia dle čl. 1, nařízení rektora 7/2014 a škola není oprávněna požadovat platbu školného za další akademický rok.
Budu vám moc vdečna, jestli mi potvrdíte nebo vyvrátíte, že si znění zákona vykládám správné. Mám v plánu sice vše stihnout dokončit do 30.6., ale může se stát, že porodím o něco dříve a nebudu mít možnost se dostavit k závěrečným zkouškám v posledním červnovém týdnu. Děkuji, Sylva

§ 54aZvláštní ustanovení o průběhu studia
V souvislosti s péčí o dítě má student nebo studentka právo na prodloužení lhůt pro plnění studijních povinností, jakož i pro splnění podmínek pro postup do dalšího semestru, ročníku nebo bloku vyplývající zejména že studijního a zkušebního řádu, o dobu, po kterou by jinak trvalo jejich čerpání mateřské dovolené, a to za podmínky, že v této době studium nepřeruší.

ODPOVĚĎ:
V souvislosti s péčí o dítě má studentka právo na prodloužení lhůt pro plnění studijních povinností, jakož i pro splnění podmínek pro postup do dalšího semestru, ročníku nebo bloku vyplývající zejména ze studijního a zkušebního řádu, o dobu, po kterou by jinak trvalo jejich čerpání mateřské dovolené15b), a to za podmínky, že v této době studium nepřeruší.
Předmětné zákonné ustanovení zakotvuje Vaše právo na to, aby Vaše studium bylo prodlouženo, a to v souvislosti s péčí o dítě. Prodlužuje se o dobu, po kterou by (jinak) trvalo čerpání mateřské dovolené. Předmětný čl. 1 nařízení rektora ovšem upravuje automatické prodloužení o jeden rok (12 měsíců), nedopadá tedy přímo na tuto (Vaši) situaci. Vaše situace by měla být posuzována odlišně, jelikož je odlišná od prodloužení dle čl. 1 nařízení rektora.
Lze ovšem očekávat, že škola bude postupovat jednotně dle svého vnitřního předpisu ve všech případech, tudíž rozhodne o prodloužení dle nařízení rektora a vyměří poplatek, kdy Vy pak následně můžete podat opravný prostředek proti tomuto rozhodnutí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.