Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla jsem se zeptat, zda má přednost interní směrnice před pracovní smlouvou? Nedávno jsem nastoupila do nového zaměstnání a chtěla jsem si vzít dovolenou, při kontrole zůstatku mě čekalo překvapení. Konkrétně mám ve smlouvě 5 týdnů dovolené, ale ve vnitropodnikové směrnici z roku 2015 je napsáno, že dovolená je stanovena na 4 týdny a po odpracovaných 3 letech se zvyšuje nárok na 5 týdnů (o této podmínce není v mé pracovní smlouvě ani zmínka).

Můj zůstatek dovolené např. na výplatnici je ovlivněn směrnicí, tedy můj počet dovolené odpovídá 4 týdnům. Můžu se odkázat na pracovní smlouvu, nebo s počtem dovolené nehnu a bude se vždy přihlížet ke směrnici? Děkuji, Alenka.

ODPOVĚĎ:
Pracovní smlouva jako dvoustranný právní úkon má podle mého názoru přednost před vnitřním směrnicí jakožto jednostranným úkonem. Výslovně tato situace zákoníkem práce řešena není.
Možné by však bylo využití § 307 odst. 2 zákoníku práce, který říká, že obsahuje-li smlouva nebo vnitřní předpis úpravu mzdových nebo platových práv a ostatních práv v pracovněprávních vztazích, podle kterých má zaměstnanci příslušet více stejných práv, přísluší mu jen jedno takové právo, a sice to, které zaměstnanec určí.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Má větší váhu interní směrnice zaměstnavatele nebo pracovní smlouva? (§ 307 odst. 2 zákoníku práce)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.