Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem uživatelkou částečného invalidního důchodu, ČID. Hledám práci a do všech životopisů vždy uvádím, že jsem v ID a jaké mám zdrav. potíže. Protože mě zatím nikdo nekontaktoval, mám dojem, že je to právě kvůli tomu, že to tam píši. Odepisuji na nabídky práce jen tehdy, pokud bezpečně vím, že práci zdravotně zvládnu, ale mám dojem, že tím, že to tam poctivě píši si spíše ubližuji.

Zajímá mě, zda je povinnost do životopisu uvádět, že jsem invalidní a zda to musím oznámit na případném pohovoru. Další otázka je, jak je to s tím, když bych nastoupila do nové práce, zda je povinnost to na personálním odd. oznámit a nebo stačí jen to, že mě lékař při vstupní prohlídce práci povolil. Vím, že invalidé mají nižší daně a někdy zaměstnavatel čerpá příspěvky od státu, tak nevím jak postupovat. Děkuji, Majka

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel nemá právo Vám klást před uzavřením pracovního poměru otázky týkající se vašeho zdravotního stavu, pro zaměstnavatele je rozhodující skutečnost, zda jste po zdravotní stránce schopna vykonávat práci, kterou byste měla sjednánu jako druh práce v pracovní smlouvě. K ověření této Vaší způsobilosti slouží vstupní lékařská prohlídka.
Pokud budete přijata do pracovního poměru, právní předpis neukládá povinnost zaměstnanci sdělit zaměstnavateli skutečnost, že pobíráte invalidní důchod. Na druhou stranu v podkladech pro zpracování daně z příjmu zaměstnanec uvádí, zda je poživatelem invalidního důchodu. Pokud zaměstnavatel zaměstnává osoby se zdravotním postižením (tj. i osoby pobírající invalidní důchod) má nárok na určité úlevy v daňové oblasti, může získat i příspěvek na úhradu mzdových nákladů, pokud zaměstnává určité procento těchto zaměstnanců. Pokud byste danou skutečnost zaměstnavateli neuvedla a zaměstnavatel by se po nějaké době toto dozvěděl, mohl by teoreticky po Vás žádat náhradu škody, která mu tímto vznikla. Tato možnost je teoretická, není však zcela vyloučena.
Pro zaměstnavatel je rozhodující, zda můžete vykonávat danou práci na základě lékařského posudku, který je vydán po absolvování vstupní lékařské prohlídky, nikoliv skutečnost, že pobíráte invalidní důchod.
Pokud bych měla shrnout výše uvedené, tak v životopise bych tuto skutečnost neuváděla, na pohovoru také ne, u zaměstnavatel pak ano.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.