Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Dostal jsem výpověď z pracovního poměru z důvodů restrukturalizace společnosti. Ve výpovědi se uvádí, že jsem se "stal pro zaměstnavatele nadbytečným a moje pracovní pozice bude zrušena." Ve skutečnosti, ale tato pozice zrušená nebude a má na ní nastoupit kolega, kterému skutečně jeho pracovní pozici zrušili.

Může takto zaměstnavatel postupovat popřípadě obejít skutečnost, že moje pracovní místo zrušeno nebylo, tím že, v pracovní smlouvě kterou uzavře s kolegou pojmenuje tuto pozici jinak? Jak se mohu popřípadě bránit? Výpověď jsem převzal a podepsal s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Aby se mohl zaměstnanec být propuštěn pro nadbytečnost, musí dojít ke skutečnému zrušení pozice. Její přejmenování a nástup jiného zaměstnance není dostatečné, pokud obsah práce, resp. náplň nového zaměstnance zůstala stejná. Možný by byl takový postup v případě, že by pozice byly sloučeny.
Pokud zaměstnavatel pochybil, je možné pokusit se s ním dohodnout a upozornit ho, že trváte na pokračování pracovního poměru a na přidělování práce. Dále je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce, popř. na soud a žalobou napadnout neplatnost výpovědi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.