Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj syn nastoupil do zaměstnání 21.12.2015 s 3 měsíční zkušební dobou. Mezitím onemocněl streptokokem a o dobu nemoci se mu prodloužila zkušební doba do 31.3.2016. Dne 31.3. po ukončení směny mu byla dána k podepsání výpověď nazvaná Zrušení pracovního poměru ve zkušební době s tím, že již druhý den nemá nastoupit.

Máme ale problém s tím, že výpověď byla napsána již dne 14.3.2016, synovi doručena 31.3.2016. Mezitím ale dne 22.3. dostal platební výměr, kde je mu zvýšená mzda a přiznána mimořádná měsíční odměna s platností od 1.4., což nasvědčovalo tomu, že jeho pracovní poměr bude pokračovat i po zkušební době. Tedy : výpověď napsána 14.3., platební výměr s odměnou platný od 1.4. předán 22.3. a 31.3. k podpisu smlouva o zrušení pracovního poměru ve zkušební době datována dnem 14.3.. Podle mě to odporuje logice, když mu napíšou 14.3. výpověď a 22.3. zvýšení platu po uplynutí zk. doby a následně mu předají tu výpověď ze 14.3.. Syn by se chtěl nějak bránit, protože byl platebním výměrem platným od 1.4. uveden v omyl a nehledal již jinou práci. Je, prosím, možné se nějakým způsobem bránit? Žádný problém, mimo nemoci, za kterou nemohl, v době zkušební doby neměl, dokonce odpracoval směnu mimo svoji obvyklou pracovní dobu, a to ve státní svátek 25.3. a mimořádně pracoval i v neděli 27.3.16. Nikdo ho na skutečnost, že by měl končit 31.3.2016 neupozornil, ale až po směně večer kolem 19.00 hodiny byl zavolán do kanceláře, kde mu paní, která byla zrovna přítomna dala výpověď podepsat. K podpisu připojil, že " nesouhlasí". Až nyní se syn dozvěděl, že je normální praxí vyhodit ve zk. době každého, kdo během této doby onemocní. Přitom nechtěl být nemocný a sám jeho vedoucí ho poslal k lékaři, protože měl vysokou horečku a zimnici. Nevím, nepřipadá nám obvyklé mít připravené zrušení pracovního poměru ve zkušební době (napsané dne 14.3.), dále (18.3. - předáno 22.3. - předat již takto předem vyhozenému zaměstnanci mzdový výměr a informace o mimořádné odměně s platností od 1.4.2016 a následně ho 31.3. vyhodit a k tomu použít výpověď napsanou 14.3.2016. Syn měl v jednání jinou práci, kdyby mu právě u České pošty zrušili pracovní poměr ve zkušební době (sám odejít nechtěl), ale po obdržení nového mzdového výměru dne 22.3. s platností od 1.4. a s mimořádnou měsíční odměnou jednání o nové pracovní pozici zrušil, jelikož měl zato, že bude nadále u České pošty pracovat. Cítí se svým zaměstnavatelem oklamán, nehledě na finanční dopady. Předem děkuji za Váš názor. Daniela

ODPOVĚĎ:
Vámi popsaný postup zaměstnavatele není úplně obvyklý, ale dle mého názoru je v souladu s právními předpisy. Až do konce zkušební doby má jak zaměstnanec, tak i zaměstnavatel právo zrušit zkušební poměr ve zkušební době, což v tomto případě zaměstnavatel využil.
Časová posloupnost předávání a vyhotovování jednotlivých písemností, které zaměstnavatel zaměstnanci předával, je zvláštní, ale není mi však známa pohnutka zaměstnavatele, která ho vedla k ukončení pracovního poměru ve zkušební době. I zákon umožňuje zaměstnavateli tento krok učinit bez uvedení důvodů. V případě, že byste se se zaměstnavatelem přeli o uvedení v omyl předáním platebního výměru s účinností od 1.4., pak by mohl zaměstnavatel např. argumentovat tím, že se po předání změnil jeho náhled na zaměstnance a rozhodl se s ním ukončit pracovní poměr, že v písemnosti ukončení pracovního poměru ve zkušební době došlo k chybě v psaní ohledně data vyhotovení, mohla by se také řešit skutečnost, zda se zaměstnanec zajímal o to, zda po zkušební době v zaměstnání zůstane, jaká je u zaměstnavatele praxe ohledně vyhotovování platebních výměru na další období, apod. Domnívám se, že zaměstnanec by v dané při moc neuspěl.
Je samozřejmě možné zaměstnavatele písemně kontaktovat s tím, že zaměstnanec byl veden v omyl, a že trvá na dalším zaměstnávání, nedomnívám se však, že by to na rozhodnutí zaměstnavatele něco změnilo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.